• Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Login
Psihoterapeut psihanalist
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
Psihoterapeut psihanalist
No Result
View All Result
Home Cuplu

“Eu nu voi fi ca mama!” – despre contraidentificare si alti monstri

Alexa Bîtfoi by Alexa Bîtfoi
in Cuplu, Parinti, Psihoterapie
0
Mama fiica relatie toxica contraidentificare
3K Shares
Share
Pin
Share

Contraidentificare mama fiica relatie

Imaginati-va ca aveti in fata o femeie. De varsta mijlocie, parul negru, tuns scurt, slaba, cu usoare tendinte anorexice, avand o mina depresiva. Este imbracata in blugi si tricou si are o atitudine usor rebela, in ciuda pasivitatii care i se citeste pe chip. Este o femeie inteligenta, ambitioasa, cu un loc de munca de invidiat. Toata viata ei s-a construit in jurul ideii de a deveni puternica, independenta, de “a fi pe picioarele ei”, de a depasi orice obstacol chiar daca asta implica adesea negarea propriilor sentimente de vulnerabilitate, fragilitate si dependenta. De asemenea, straduintele ei afective, cognitive si comportamentale au gravitat in jurul unui deziderat intim suprem. Acela de a nu ajunge ca mama ei.

Acum priviti-o pe mama acestei femei, sta chiar in fata dumneavoastra. Are parul incaruntit, ascuns totusi de o pelicula generoasa de vopsea de un galben aprins. Usor supraponderala, dar debordand de o energie aproape hipomaniacala, caricaturala pentru varsta ei. Este imbracata elegant si machiata fara cusur. In spatele acestui aspect exterior atent studiat intreaga viata se afla o femeie ale carei agresivitate, ostilitate si indisponibilitate afectiva au dominat toate relatiile importante din viata ei. Ea insasi provenind dintr-o familie incercata de morti subite ale unor persoane apropiate si dolii nefacute, a dorit pentru fiica ei o lume in care sa se simta protejata. Protejata in primul rand de ceea ce ea, mama, nega ca ar exista in ea insasi si anume sentimentele puternice de abandon, vinovatie si deprivare afectiva.

Află despre

Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020
Dependenta emotionala relatie vampir energetic

Dependenta emotionala si “vampirul energetic” din relatie

25/09/2019
O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

05/06/2019

Puneti-le acum pe cele doua femei fata in fata: fiica si mama. Observati cat sunt de diferite, aproape opuse. Fara sa fiti insa psihanalist sau specialist in sanatate mintala simtiti totusi la cele doua o familiaritate, un soi de asemanare ca si cum una ar fi oglinda celeilalte, dar ca ar fi vorba de o oglinda distorsionata, o imagine parca intoarsa pe dos.

Tocmai ati descoperit ce inseamna contraidentificarea. Contraidentificarea este un mecanism psihic de aparare impotriva unor emotii si ganduri neplacute sau generatoare de suferinta prin care cineva se construieste pe sine in opozitie cu un model parental perceput ca fiind amenintator. Amenintator poate insemna fie foarte autoritar, agresiv, violent, intruziv, fie deprimat, care abandoneaza, fie gelos, rival, incestuos. Aceste constelatii psihice complexe inconstiente actioneaza in mod dinamic in relatia dintre parinte si copil si sunt intretinute intotdeauna de proiectiile pe care parintele le face asupra copilului. Proiectiile se refera la asteptarile, dorintele si fantasmele pe care un parinte le pune in copilul sau si reprezinta un mecanism normal in interactiunile parinte-copil. Ele coexista cu o relatie in care copilul este vazut ca persoana diferentiata, separata, nu ca o prelungire narcisica a parintelui, si in care copilul este iubit pentru ceea ce este el.

Cititi si Iubire amara: relatii simbiotice de ura intre mame si fiice

Cand proiectiile parintelui devin prea rigide vorbim despre o patologie in care relatia parintelui cu copilul este una narcisica si in care continuturile proiectiilor interfereaza cu dezvoltarea si cresterea copilului si intra in conflict cu realitatea. Presiunea proiectiva la care este supus copilul antreneaza o serie de mecanisme psihice de protectie care, daca esueaza, duc la aparitia unor simptome psihice sau chiar a unor tulburari.

Sarcina copilului este foarte dificila in fata proiectiilor parintilor. El ajunge fie se identifice cu aspectele proiectate asupra lui si in acest fel isi suprima propria existenta separata, cu propriile dorinte si nevoi independente de proiectiile parintelui. Al doilea scenariu este cel in care copilul se identifica doar partial cu proiectiile parintelui, ajungand sa respinga rolul inconstient atribuit de figura parentala. Crescand, copilul isi manifesta nevoia de a fi recunoscut ca persoana distincta, separata de parintii sai si de continuturile proiectiilor lor. Acesta poate fi momentul in care parintele se decompenseaza si se intoarce asupra copilului cu o furie si agresivitate puternice cauzate de esecul copilului de a se plia proiectiilor lui si de a-i implini astfel asteptarile.

Mecanismele si interactiunile descrise mai sus sunt de cele mai multe ori inconstiente si cu o dinamica mult mai complicata decat cea redata de mine intr-un mod schematic. Ele se intalnesc de fiecare data in cabinetul de psihoterapie unde pacientii, copii sau adulti, incearca sa elaboreze propria istorie personala creionata in jurul unei relatii cu un parinte sau cu ambii parinti ale caror proiectii rigide au fost invalidante si au produs multa suferinta psihica. Adesea aceste persoane devenite adulte simt ca viata lor a fost traita ca si cand ar fi jucat un rol, ca si cand ar fi avut in permanenta sentimentul ca trebuie sa demonstreze ceva. Acesti oameni traiesc uneori o senzatie de stranietate ca si cand viata lor ar fi un film care nu este regizat de ei insisi, ci de altcineva. Unii dintre ei sunt tapi ispasitori in dinamicile intrafamiliale, deveniti astfel pentru ca au respins proiectiile care le-au fost atribuite, sau, dimpotriva, pentru ca s-au identificat cu o imagine tiranica si agresiva proiectata asupra lor.

Cititi si Atacurile de panica: introiectia unei mame care nu a continut disturbantele somatice ale copilului

Mecanismul contraidentificarii presupune intotdeauna un risc. El poate sustine supravietuirea si echilibrul psihic dar este posibil ca, la un moment dat, sa esueze in scopul lui. Pentru ca, in oricare dintre situatii, contraidentificarea cuprinde, in insasi structura sa, un mecanism de identificare. Poti respinge constient anumite continuturi pe care le asociezi unui parinte, dar intotdeauna vor exista alte continuturi cu care te vei identifica, inconstient. Riscul este acela al negarii elementelor cu care te identifici, al respingerii lor din constiinta, si deci, extrapoland, al negarii unei realitati psihice. De exemplu, o femeie care se contraidentifica cu mama sa pe care a perceput-o ca agresiva si in relatie cu care s-a simtit abandonata, devine genul de “mama ideala” care gratifica dorintele copilului, dar care are dificultati in a pune limite copiilor sai si fata de care ii este foarte greu sa se separe. In acelasi timp, aceasta femeie este ostila si distanta afectiv in relatiile cu sotul, identificandu-se, in acest aspect, cu mama ei care era ostila si distanta cu sotul ei.

Cititi si Copilul imaginar: cand conflictele inconstiente ale parintilor umbresc destinul copilului

Intorcandu-ne la exemplul dat la inceputul articolului,

Nu voi fi ca mama!

se traduce prin

Nu vreau sa fiu ca mama pentru ca am simtit ca ea a fost agresiva cu mine si indisponibila afectiv. Nu voi fi ca mama, voi deveni puternica si independenta pentru ca imi este teama ca voi simti abandonul, vulnerabilitatea si dependenta pe care le-am experimentat cand eram mica, nevoi pe care mama nu mi le-a implinit. In acest aspect am reusit. Mi-am construit o cariera solida si satisfacatoare in care eu sunt cea care domina, eu sunt cea care are puterea. In acelasi timp, la un nivel mai profund, am ajuns sa-i seman mamei mele, sa ma identific cu ea. Sunt ostila si agresiva cu colegii de munca, iar in relatiile cu barbatii simt ca nu ma pot atasa de nimeni si ca nu pot avea o relatie matura de iubire. Imi este frica de apropiere pentru ca, pentru mine, apropierea implica intotdeauna riscul de a fi respinsa.

 

Sursa foto: http://www.shotsofsilver.com

Tags: contraidentificareidentificaremecanisme de apararerelatii distructiverelatii parinte-copil
Alexa Bîtfoi

Alexa Bîtfoi

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro

Citeşte mai multe

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie
Blog

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

11/02/2020
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice
Blog

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

03/02/2020
Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza
Blog

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti
Blog

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu
Blog

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

30/09/2019
Dependenta emotionala relatie vampir energetic
Blog

Dependenta emotionala si “vampirul energetic” din relatie

25/09/2019
Load More
Next Post
atacurile de panica tratament psihoterapie

Atacurile de panica: introiectia unei mame care nu a continut disturbantele somatice ale copilului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recomandate

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

3 years ago

Citite acum

Pot sa ma descuc singur, narcisism

Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

4 years ago
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

3 years ago

Cele mai populare

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago
Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Anxietate masca atacuri de panic frica fobii

Cand anxietatea e o masca in fata amenintarii interne

3 years ago
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

3 years ago
Pot sa ma descuc singur, narcisism

Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

4 years ago
Psihoterapeut psihanalist

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro.

Categorii

  • Blog
  • Cuplu
  • Filme & carti
  • Parinti
  • Psihoterapie

Sunt şi aici

  • Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

No Result
View All Result
  • Despre mine
  • Psihoterapie psihanalitica
  • Psihoterapie copii
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.Accept Reject Read More
Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.