Ce presupune o psihoterapie copii?
Psihoterapia pentru copii este o metoda de tratament psihologic adaptata varstei si nevoilor copilului. Tehnica principala de interventie terapeutica se bazeaza pe joc. Jocul este activitatea specifica a unui copil mic si semnifica o modalitate de comunicare intre el si adultii din jurul lui. Prin intermediul jocului, copilul pune in scena trairile sale interioare, gandurile sale, dorintele, fricile, experientele sale complexe.
Psihoterapeutul pune la dispozitia pacientului copil o serie de obiecte si jucarii pe care, in cadrul sedintei terapeutice, aceasta le poate folosi dupa propria alegere. In cadrul special al psihoterapiei, copilul va proiecta pe obiectele pe care le are la dispozitie ceea ce il nelinisteste, suferintele, bucuriile sale. El va crea un joc, o poveste proprie pline de semnificatie si purtatoare de sens. Acest sens ascuns va fi descoperit impreuna cu psihologul pentru copii care il va ajuta pe copil sa gestioneze trairile neintelese si astfel sa diminueze suferinta pacientului.
Aici gasesti psihoterapeut Bucuresti
Cand mergi cu copilul la psiholog?
Daca intampini obstacole in cresterea copilului tau, un psiholog pentru copii constituie o alegere potrivita. Sunt cateva situatii importante care au legatura cu anumite dificultati pe care copilul le intampina si care constituie indicatori pentru o psihoterapie copii :
– copilul trece prin anumite evenimente de viata dificile cum ar fi divortul parintilor, mutarea intr-un domiciliu nou, mutarea la o noua gradinita sau scoala, decesul unei persoane apropiate etc.
– copilul simte o tristete intensa care ii diminueaza placerea pentru joaca sau activitati care inainte ii faceau placere
– copilul are cosmaruri frecvente sau sufera insomnii
– copilul are simtaminte excesive de teama cand trebuie sa mearga la gradinita sau la scoala
– copilul are un comportament agresiv cu copiii din mediul lui sau cu adultii
– nu reuseste sa stabileasca prietenii cu cei de varsta lui
– este preocupat excesiv de mancare (fie refuza hrana, fie are tendinta sa manance mai mult decat are nevoie)
– este preocupat pentru sanatatea lui si / sau a celor apropiati
– se gandeste adesea la moarte
– este foarte timid si nu reuseste sa vorbeasca despre preocuparile lui nici macar cu cei apropiati
– fura in mod repetat si indelungat
– consuma alcool sau droguri
Afla aici cum sa gasesti psihologul potrivit pentru copii
Leave a Reply