• Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Login
Psihoterapeut psihanalist
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
Psihoterapeut psihanalist
No Result
View All Result
Home Blog

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

Alexa Bîtfoi by Alexa Bîtfoi
in Blog, Psihoterapie
0
Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie
656 Shares
Share
Pin
Share

Abordăm astăzi unul dintre cele mai căutate subiecte în spațiul online destinat domeniului psi, anume alegerea psihoterapeutului. La o simplă căutare pe Google observăm cu ușurință că alegerea terapeutului este condiționată de calificativul “bun”. Cu alte cuvinte, cele mai multe căutări implică termenii “psihoterapeut bun” urmați de orașul sau sectorul dorit (de exemplu, “psihoterapeut bun București, Iași, Cluj” etc. sau “psihoterapeut București sector 3” etc.). Eventual, sunt specificate detalii care țin de abordarea profesională (psihoterapeut pentru adulți, psihoterapeut pentru copii sau psihoterapie de cuplu, terapie individuală etc.) și de natura suferinței sau a dificultăților pentru care se cere ajutor terapeutic (depresie, anxietate, divorț, doliu, probleme profesionale etc.).

Începem explorarea noastră cu observația că, în România, alegerea terapeutului se face fie printr-o recomandare a unei persoane investite cu încredere (medic, prieten, membru al familiei etc.), fie online, căutând pe internet psihoterapeutul potrivit. Ambele metode au în comun faptul că persoana care decide începerea unei psihoterapii își dorește și se așteaptă, pe baza recomandării unei persoane cunoscute, în primul caz, sau a căutării pe internet, în cel de-al doilea, să găsească un psihoterapeut bun pentru ea. Ce înseamnă “bun” pentru acel individ se va decela în însuși procesul terapeutic. Putem observa, într-o primă instanță, că dorința de a lucra cu un psihoterapeut bun trimite către un ideal născut, probabil, dintr-o frustrare: îmi doresc un terapeut bun pentru că simt că am fost frustrat, în viața mea, de prezența unei persoane suficient de bune care să mă susțină și să mă asiste. Totodată, psihoterapeutul bun este investit cu calități deosebite, uneori hiperbolizate, care pot indica anumite răni narcisice ale pacientului care proiectează asupra terapeutului astfel de atribute. Un psihoterapeut bun, în opinia mea, înseamnă un terapeut care, dincolo de aspectul flatant sau, dimpotrivă, deranjant al atributelor cu care îl investește pacientul său, reușește să înțeleagă cum anume s-au născut aceste așteptări în mintea pacientului, ce spun acestea despre experiența sa internă și cum va restitui apoi aceste descoperiri pacientului în așa fel încât acesta din urmă să afle ceva nou despre sine.

Există, desigur, aspecte ce țin de etica și deontologia profesiei de psiholog și de psihoterapeut care asigură calitatea și eficiența actului terapeutic. Acestea se referă la pregătirea profesională a psihoterapeutului, la îndeplinirea exigențelor de formare specifice orientării terapeutice la care este afiliat, la aspectul confidențialității, la respectul față de pacient și față de funcționarea lui psihică. Se cunoaște că psihoterapeutul nu dă sfaturi sau reguli de bună-purtare și nu folosește ședința de terapie în scopuri personale precum să răspundă la telefon sau la emailuri, să vorbească despre experiențele sale sau ale altor pacienți în defavoarea situației terapeutice actuale. De asemenea, relațiile din afara cabinetului între pacient și terapeut sunt evitate, iar contactul fizic între cei doi nu este încurajat. Nici gratificările, nici judecățile diagnostice sau judecățile morale nu trebuie să facă parte din comportamentul unui psihoterapeut. Contractul terapeutic care vizează durata, frecvența ședințelor, plata, vacanțele, încheierea psihoterapiei trebuie respectat de ambele părți.

Află despre

Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

03/02/2020
Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020

Acestea sunt câteva direcții generale, orientative, dar necesare în alegerea unui psihoterapeut. În continuare, vom explora câteva dintre aspectele inconștiente care țin de alegerea terapeutului. Pentru că, da, alegerea psihoterapeutului, la fel ca alegerea partenerului de viață sau a profesiei cuprinde o latură inconștientă. Cu alte cuvinte, este vorba, într-o bună măsură, despre o alegere inconștientă. O parte semnificativă dintre cei care decid începerea unei psihoterapii se orientează în alegerea terapeutului în funcție de predispoziția inconștientă pentru modelul medical sau pentru modelul amical. Modelul medical presupune existența, fie în mintea pacientului, fie în realitate, a unui terapeut înzestrat cu autoritate, cu putere, cu admirație. Este vorba despre o imagine, adesea idealizată, a unei figuri omnipotente față de care există așteptări magice. Conform acestei dinamici pacientul dorește un psihoterapeut bun, puternic care să rezolve repede și eficient eventualele hibe emoționale sau relaționale. Multe abordări terapeutice care se bazează îndeosebi pe sugestie fac parte din modelul medical. Această abordare recurge la infantilizarea pacientului prin metode și tehnici care condiționează vindecarea de efortul conștient al acestuia de a asculta și de a-și face temele, asemenea unui elev silitor.

Modelul amical, spre deosebire de cel medical, presupune eliminarea oricăror diferențe dintre terapeut și pacientul său. Gratificările și chiar seducția din partea terapeutului sunt încurajate, iar pacientul descrie situația terapeutică drept una preponderent recreativă în care are parte de mult “fun”, ca o discuție la cafea cu rol liniștitor sau, cel mult, cathartic. Terapeutul este investit ca un prieten, iar, în unele cazuri, dezvoltă și în realitate o relație de prietenie cu pacientul său. Într-o astfel de dinamică pacientul va căuta mereu o alianță, un suport emoțional în terapeutul său, fiindu-i teamă, în realitate, de angajarea într-un proces autentic de autoreflecție și de schimbare.

Vezi profilul meu profesional de psihoterapeut psihanalitic la Cafe Gradiva

Deși există psihoterapeuți care își desfășoară activitatea fie conform modelului medical, fie conform modelului amical, e necesar să știm că modelul psihoterapeutic autentic nu se sprijină pe nici unul din cele două modele. Lucrurile se complică și mai mult dacă ținem cont de alegerea inconștientă a pacientului pentru terapeutul său. E răspândită ideea conform căreia folosirea intuiției ar trebui să fie decisivă în alegerea psihoterapeutului. Există persoane care văd foarte mulți terapeuți convinse fiind că intuiția le-a spus că nici un terapeut nu e potrivit pentru ele. Și continuă să caute. Aceste căutări durează, uneori, toată viața. Aceste persoane nu își dau seama, de pildă, că însăși ceva profund din personalitatea lor le împiedică să aibă încredere că poate exista cineva pe care să se poată sprijini fără să se simtă într-un mare pericol. În rădăcinile psihicului lor există sentimentul dureros că nimeni și nimic nu le poate ajuta cu adevărat. Această dinamică este specifică îndeosebi funcționării psihice borderline, o patologie caracteristică vremurilor noastre. Vedem cum într-o astfel de situație intuiția acționează în defavoarea pacientului și a vindecării sale. Un alt exemplu este dat de situația în care pacientul, pe baza intuiției sale, alege un terapeut care este seductiv sau, dimpotrivă, foarte autoritar. Și în acest caz, alegerea este în defavoarea pacientului.

Un psihoterapeut bun, pentru mine, înseamnă un psihoterapeut care să cunoască experiența inconștientului și pe cea a transferului. A avea experiența inconștientului înseamnă, în primul rând, a avea experiența propriului inconștient. Acest lucru se dobândește după o îndelungă analiză personală în care viitorul terapeut trece, el însuși, printr-un proces terapeutic riguros. Apoi, câte ceva despre ce înseamnă experiența inconștientului puteți afla și din lecturarea articolelor de pe acest site unde încerc să surprind firul roșu al suferințelor, problemelor, simptomelor, alegerilor noastre, fir care duce, întotdeauna, la ceva inaccesibil conștiinței.

Citiți aici despre terapia psihanalitică și despre felul în care funcționează

A avea experiența transferului este ceva specific psihanalizei și merită un articol dedicat. Voi spune acum doar că transferul ține de felul inconștient în care ne apropiem și în care investim pe fiecare persoană importantă pentru noi, inclusiv pe terapeutul nostru. Alegerile de care vorbeam mai sus și care erau legate de atributele pe care le proiectăm sau le dorim în terapeutul ales fac parte din transferul nostru, adică de ceva ce ține de aspecte foarte intime din noi, și prea puțin de ceea ce este, în realitate, psihoterapeutul. Un psihoterapeut bun va utiliza aceste informații pentru a-și cunoaște mai bine pacientul și pentru a-l înțelege într-un mod profund. Transferul este, în același timp, cel care îl ghidează pe terapeut atât în lumea internă a pacientului său, cât și în realitatea externă unde el, psihoterapeutul, nu este nici zeu așa cum uneori îl vede pacientul, nici un căpcăun tiranic așa cum, alteori, este perceput de pacient.

Citiți aici despre definiția transferului și felul în care se utilizează în psihoterapie

Totodată, înțelegerea transferului în cadrul procesului terapeutic este cel care ne va ajuta, ca pacienți, să mai îmblânzim din idealizările inițiale, să înțelegem cum și de ce l-am ales pe psihoterapeutul nostru și în ce fel această alegere vorbește despre ceva semnificativ din trecutul nostru timpuriu.

Sursa foto: www.britishpsychotherapyfoundation.org.

Tags: inconstientintuitiepsihoterapeutpsihoterapierubrică: În vedetătransfer
Alexa Bîtfoi

Alexa Bîtfoi

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro

Citeşte mai multe

Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice
Blog

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

03/02/2020
Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza
Blog

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti
Blog

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii
Blog

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

13/11/2019
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu
Blog

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

30/09/2019
Dependenta emotionala relatie vampir energetic
Blog

Dependenta emotionala si “vampirul energetic” din relatie

25/09/2019
Load More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recomandate

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

3 years ago

Citite acum

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago
adaptarea la gradinita refuz plans metode

Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

6 years ago

Cele mai populare

Fricile copiilor in functie de varsta

Fricile copiilor in functie de varsta

6 years ago
adaptarea la gradinita refuz plans metode

Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

6 years ago
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

3 years ago
O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago
Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

5 years ago
Psihoterapeut psihanalist

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro.

Categorii

  • Blog
  • Cuplu
  • Filme & carti
  • Parinti
  • Psihoterapie

Sunt şi aici

  • Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

No Result
View All Result
  • Despre mine
  • Psihoterapie psihanalitica
  • Psihoterapie copii
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.Accept Reject Read More
Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.