Fricile copiilor : semnificatia fricii la copii
Copiii, la fel ca si adultii, manifesta frica in anumite situatii si fata de anumite persoane sau obiecte. Inainte de a puncta cateva repere care ne vor ajuta sa intelegem mai bine cauzele care stau in spatele temerilor copiilor, trebuie sa stim ca frica este o emotie normala, fireasca a speciei umane. Inainte de toate, frica este un semnal de alarma pe care creierul ni-l transmite atunci cand simte ca ne aflam in pericol. Am putea numi frica un gardian al vietii, ceva ce anticipeaza un pericol si ne pregateste sa luam masuri pentru propria aparare. Avand aceste lucruri in minte, putem spune ca si fricile copiilor reprezinta o alarma pe care creierul le-o transmite in fata unei primejdii. Cand vorbim despre frica, despre teama sau despre ingrijorare sa avem in minte ca exista posibilitatea ca primejdia asupra careia creierul transmite semnale sa nu fie una reala.
Pentru copilul aflat in crestere, separarea de parinti si constituirea sa ca fiinta individuala constituie cea mai importanta achizitie. De aceea, fricile copiilor semnifica trasee tocmai ale acestei separari. Cu cat un copil creste mai mult, cu atat dependenta fata de ingrijitori scade, iar acest lucru provoaca anumite ingrijorari. Obiectul fricii la copii poate fi diferit, insa cauza trimite de cele mai multe ori la procesul de separare. Fie ca vorbim de frica de intuneric la copii, de frica de monstri, frica de animale, frica de straini sau de zgomote puternice, ceea ce se ascunde in spatele acestor emotii puternice reprezinta diversele mecanisme prin care copilul incearca sa faca fata, pana la urma, propriei sale cresteri.
Fricile copiilor : frica la copiii intre 0 si 12 luni
Bebelusii manifesta comportamente care ne duc cu gandul la frica mai ales atunci cand li se intampla lucruri neasteptate. De exemplu un zgomot puternic, o lumina puternica, chiar mutarea din spatiul familiar intr-unul cu care nu e obisnuit. Copiii care abia au venit pe lume percep mediul din jurul lor cu ajutorul simturilor (miros, vaz, auz, tactil). Ei se afla intr-o permanenta dependenta de ingrijitorul care, pentru un bebelus, este cel cu ajutorul caruia va reusi sa se adapteze unui mediu nou, strain pentru el. De aceea una dintre nevoile lor esentiale este nevoia de contact si de continuitate. Daca ingrijitorul este atent la nevoile bebelusului, cel din urma va invata constanta obiectului si va dobandi capacitatea de a anticipa venirea mamei si satisfacerea nevoilor lui. De exemplu, daca plange si mama va veni de fiecare data sa-l linisteasca, el va invata ca, intotdeauna, ingrijitorul se va ocupa de el, chiar daca uneori vor interveni si scurte asteptari. Din acest punct de vedere, una dintre fricile mari ale bebelusului este absenta ingrijitorului atunci cand acesta are nevoie de el.
Intre 0 si 12 luni, copiii pot manifesta frica fata de straini. Acest lucru indica faptul ca ei nu se simt suficient de capabili sa primeasca in anturajul lor si alte persoane in afara de ingrijitori.
Frica la copiii de 2 ani
Fricile copiilor in jurul varstei de 2 ani implica teama fata de animale sau fata de anumite obiecte. De asemenea, copiii mici pot manifesta frica atunci cand se hotaraste mutarea lor in propria camera, separata de camera parintilor. Adultii pot veni in ajutorul celor mici creand o rutina sanatoasa pentru copilul lor si punand in cuvinte copilului ceea ce el nu este capabil sa exprime deoarece vocabularul si capacitatea lui de intelegere sunt limitate la aceasta varsta.
Frica la copiii intre 3 si 5 ani
Fricile copiilor incepand cu varsta de 3 ani au ca tematica in special personaje ale imaginatiei lor. Odata ce capacitatile lor de fantasmare, de imaginatie si creativitate cresc temerile si ingrijorarile lor sunt strans legate de cresterea acestor capacitati. Fricile cele mai intalnite sunt frica de monstri, de straini, de animale neobisnuite, frica de insecte, de masti etc. Frica de intuneric este, de asemenea, foarte prezenta la copiii intre 3 si 5 ani. Este perioada in care viata interna este foarte efervescenta. De aceea este nevoie de o atentie speciala din partea adultilor care sa sprijine copilul in procesul de separare si care sa-i ofere un sens diverselor experiente emotionale intense.
Frica la copiii intre 6 si 8 ani
Fricile comune la copiii intre 6 si 8 ani reprezinta ingrijorari legate de situatii in care trebuie sa ramana singuri, precum si temeri legate de faptul ca celor apropiati li se poate intampla ceva rau. Incep sa fie preocupati de moarte si pot manifesta temeri legate de parcursul lor scolar.
Copilul face pipi in pat: despre enurezisul la copii
Frica la copiii intre 9 si 12 ani
Scoala joaca un rol din ce in ce mai important in aceasta perioada, asa ca fricile copiilor la aceasta varsta graviteaza in jurul testelor, a examenelor, a performantei scolare. Un alt spect deosebit de important in aceasta etapa de dezvoltare il reprezinta preocuparea copiilor pentru aspectul lor fizic. Unii manifesta temeri legate de transformarile fizice specifice si dezvolta preocupari exagerate legate de corpul lor. In spatele acestor preocupari excesive se ascunde teama de a nu fi suficienti de buni, de frumosi incat sa fie acceptati de cei din jur.
In concluzie, putem spune ca fricile copiilor au multiple teme si ascund diverse cauze. Putem sa-l ajutam pe copilul care manifesta frica intelegand noi insine ceea ce vrea sa ne transmita, permitandu-i sa exprime tot felul de trairi, chiar si pe cele intense si ajutandu-l sa caute o semnificatie proprie acestor trairi. Sa nu uitam ca unul dintre motivele pentru care copiii manifesta frica este incapacitatea lor de a pune in cuvinte afectele puternice. Odata ce ii vom ajuta sa gaseasca vorbele potrivite pentru trairile intense frica se va diminua si capacitatea de maturizare va spori.
Sursa foto: macnamara.ca
Buna ziua, baietelul meu de 1 anisor si 2 luni plange foarte tare cand merge intr-o casa staina, chiar daca persoanele ii sunt cunoscute. Puteti sa-mi spuneti daca este normal? Si daca ar trebui sa imi fac griji? Si ce ar trebui sa fac? Multumesc din suflet
Am un bebeluș de 1 an si 2 luni de câte ori îl schimb de pempers leșină de plàns ,se sperie si mă strânge în brațe foarte tare sunt normale aceste temeri?
Baietelul dv. se afla la o varsta la care teama fata de straini sau locuri straine e una din fricile predominante in aceasta etapa de dezvoltare. Il puteti pregati pentru vizite povestindu-i dinainte unde urmeaza sa mergeti, ce urmeaza sa se intample etc. Daca ingrijorarile dv. privind comportamentul copilului persista, e bine sa consultati si un psiholog pentru copii.
E posibil ca dv. inseva sa va speriati foarte tare atunci cand ii schimbati scutecul si astfel bebe sa simta ingrijorarea dv.? Incercati sa ii vorbiti cu calm in timp ce il schimbati, sa ii explicati fiecare miscare pe care o faceti si sa ii transmiteti ca intelegeti disconfortul temporar pein care trece. In acelasi timp sa il manevrati cu miscari blande, dar ferme.
Fetita mea de un an jumate sa speriat foarte tare cand a sunat telefonul ea vorbea acu se bâlbâie și se sperie din ori ce și spune im im im incontinu