• Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Login
Psihoterapeut psihanalist
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
Psihoterapeut psihanalist
No Result
View All Result
Home Parinti

Fricile copiilor in functie de varsta

Alexa Bîtfoi by Alexa Bîtfoi
in Parinti, Psihoterapie
4
Fricile copiilor in functie de varsta
790 Shares
Share
Pin
Share

fricile copiilor frica de intuneric monstri straini

Fricile copiilor : semnificatia fricii la copii

Copiii, la fel ca si adultii, manifesta frica in anumite situatii si fata de anumite persoane sau obiecte. Inainte de a puncta cateva repere care ne vor ajuta sa intelegem mai bine cauzele care stau in spatele temerilor copiilor, trebuie sa stim ca frica este o emotie normala, fireasca a speciei umane. Inainte de toate, frica este un semnal de alarma pe care creierul ni-l transmite atunci cand simte ca ne aflam in pericol. Am putea numi frica un gardian al vietii, ceva ce anticipeaza un pericol si ne pregateste sa luam masuri pentru propria aparare. Avand aceste lucruri in minte, putem spune ca si fricile copiilor reprezinta o alarma pe care creierul le-o transmite in fata unei primejdii. Cand vorbim despre frica, despre teama sau despre ingrijorare sa avem in minte ca exista posibilitatea ca primejdia asupra careia creierul transmite semnale sa nu fie una reala. 

Pentru copilul aflat in crestere, separarea de parinti si constituirea sa ca fiinta individuala constituie cea mai importanta achizitie. De aceea, fricile copiilor semnifica trasee tocmai ale acestei separari. Cu cat un copil creste mai mult, cu atat dependenta fata de ingrijitori scade, iar acest lucru provoaca anumite ingrijorari. Obiectul fricii la copii poate fi diferit, insa cauza trimite de cele mai multe ori la procesul de separare. Fie ca vorbim de frica de intuneric la copii, de frica de monstri, frica de animale, frica de straini sau de zgomote puternice, ceea ce se ascunde in spatele acestor emotii puternice reprezinta diversele mecanisme prin care copilul incearca sa faca fata, pana la urma, propriei sale cresteri.

Fricile copiilor : frica la copiii intre 0 si 12 luni

Bebelusii manifesta comportamente care ne duc cu gandul la frica mai ales atunci cand li se intampla lucruri neasteptate. De exemplu un zgomot puternic, o lumina puternica, chiar mutarea din spatiul familiar intr-unul cu care nu e obisnuit. Copiii care abia au venit pe lume percep mediul din jurul lor cu ajutorul simturilor (miros, vaz, auz, tactil). Ei se afla intr-o permanenta dependenta de ingrijitorul care, pentru un bebelus, este cel cu ajutorul caruia va reusi sa se adapteze unui mediu nou, strain pentru el. De aceea una dintre nevoile lor esentiale este nevoia de contact si de continuitate. Daca ingrijitorul este atent la nevoile bebelusului, cel din urma va invata constanta obiectului si va dobandi capacitatea de a anticipa venirea mamei si satisfacerea nevoilor lui. De exemplu, daca plange si mama va veni de fiecare data sa-l linisteasca, el va invata ca, intotdeauna, ingrijitorul se va ocupa de el, chiar daca uneori vor interveni si scurte asteptari. Din acest punct de vedere, una dintre fricile mari ale bebelusului este absenta ingrijitorului atunci cand acesta are nevoie de el.

Află despre

Anxietate frica fobie atac panica

Anxietatea noastra cea de toate zilele, incotro?

28/11/2018

Intre 0 si 12 luni, copiii pot manifesta frica fata de straini. Acest lucru indica faptul ca ei nu se simt suficient de capabili sa primeasca in anturajul lor si alte persoane in afara de ingrijitori.

Frica la copiii de 2 ani

Fricile copiilor in jurul varstei de 2 ani implica teama fata de animale sau fata de anumite obiecte. De asemenea, copiii mici pot manifesta frica atunci cand se hotaraste mutarea lor in propria camera, separata de camera parintilor. Adultii pot veni in ajutorul celor mici creand o rutina sanatoasa pentru copilul lor si punand in cuvinte copilului ceea ce el nu este capabil sa exprime deoarece vocabularul si capacitatea lui de intelegere sunt limitate la aceasta varsta.

Frica la copiii intre 3 si 5 ani

Fricile copiilor incepand cu varsta de 3 ani au ca tematica in special personaje ale imaginatiei lor. Odata ce capacitatile lor de fantasmare, de imaginatie si creativitate cresc temerile si ingrijorarile lor sunt strans legate de cresterea acestor capacitati. Fricile cele mai intalnite sunt frica de monstri, de straini, de animale neobisnuite, frica de insecte, de masti etc. Frica de intuneric este, de asemenea, foarte prezenta la copiii intre 3 si 5 ani. Este perioada in care viata interna este foarte efervescenta. De aceea este nevoie de o atentie speciala din partea adultilor care sa sprijine copilul in procesul de separare si care sa-i ofere un sens diverselor experiente emotionale intense.

Frica la copiii intre 6 si 8 ani

Fricile comune la copiii intre 6 si 8 ani reprezinta ingrijorari legate de situatii in care trebuie sa ramana singuri, precum si temeri legate de faptul ca celor apropiati li se poate intampla ceva rau. Incep sa fie preocupati de moarte si pot manifesta temeri legate de parcursul lor scolar.

Copilul face pipi in pat: despre enurezisul la copii

Frica la copiii intre 9 si 12 ani

Scoala joaca un rol din ce in ce mai important in aceasta perioada, asa ca fricile copiilor la aceasta varsta graviteaza in jurul testelor, a examenelor, a performantei scolare. Un alt spect deosebit de important in aceasta etapa de dezvoltare il reprezinta preocuparea copiilor pentru aspectul lor fizic. Unii manifesta temeri legate de transformarile fizice specifice si dezvolta preocupari exagerate legate de corpul lor. In spatele acestor preocupari excesive se ascunde teama de a nu fi suficienti de buni, de frumosi incat sa fie acceptati de cei din jur.

fricile copiilor 3 ani 5 ani 7 ani 8 ani

In concluzie, putem spune ca fricile copiilor au multiple teme si ascund diverse cauze. Putem sa-l ajutam pe copilul care manifesta frica intelegand noi insine ceea ce vrea sa ne transmita, permitandu-i sa exprime tot felul de trairi, chiar si pe cele intense si ajutandu-l sa caute o semnificatie proprie acestor trairi. Sa nu uitam ca unul dintre motivele pentru care copiii manifesta frica este incapacitatea lor de a pune in cuvinte afectele puternice. Odata ce ii vom ajuta sa gaseasca vorbele potrivite pentru trairile intense frica se va diminua si capacitatea de maturizare va spori.

Sursa foto: macnamara.ca

Tags: anxietate de separarefrica de animalefrica de intunericfrica de monstrifrica de strainifricile copiilor
Alexa Bîtfoi

Alexa Bîtfoi

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro

Citeşte mai multe

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie
Blog

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

11/02/2020
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice
Blog

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

03/02/2020
Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza
Blog

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti
Blog

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu
Blog

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

30/09/2019
Dependenta emotionala relatie vampir energetic
Blog

Dependenta emotionala si “vampirul energetic” din relatie

25/09/2019
Load More
Next Post
depresia la copii depresie agresivitate anxietate

Depresia la copii

Comments 4

  1. Mihaela says:
    2 years ago

    Buna ziua, baietelul meu de 1 anisor si 2 luni plange foarte tare cand merge intr-o casa staina, chiar daca persoanele ii sunt cunoscute. Puteti sa-mi spuneti daca este normal? Si daca ar trebui sa imi fac griji? Si ce ar trebui sa fac? Multumesc din suflet

  2. Cristina dumitrache says:
    2 years ago

    Am un bebeluș de 1 an si 2 luni de câte ori îl schimb de pempers leșină de plàns ,se sperie si mă strânge în brațe foarte tare sunt normale aceste temeri?

  3. Alexa Bîtfoi says:
    2 years ago

    Baietelul dv. se afla la o varsta la care teama fata de straini sau locuri straine e una din fricile predominante in aceasta etapa de dezvoltare. Il puteti pregati pentru vizite povestindu-i dinainte unde urmeaza sa mergeti, ce urmeaza sa se intample etc. Daca ingrijorarile dv. privind comportamentul copilului persista, e bine sa consultati si un psiholog pentru copii.

  4. Alexa Bîtfoi says:
    2 years ago

    E posibil ca dv. inseva sa va speriati foarte tare atunci cand ii schimbati scutecul si astfel bebe sa simta ingrijorarea dv.? Incercati sa ii vorbiti cu calm in timp ce il schimbati, sa ii explicati fiecare miscare pe care o faceti si sa ii transmiteti ca intelegeti disconfortul temporar pein care trece. In acelasi timp sa il manevrati cu miscari blande, dar ferme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recomandate

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

3 years ago

Citite acum

adaptarea la gradinita refuz plans metode

Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

6 years ago
O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago

Cele mai populare

Fricile copiilor in functie de varsta

Fricile copiilor in functie de varsta

6 years ago
adaptarea la gradinita refuz plans metode

Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

6 years ago
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

3 years ago
O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago
Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

5 years ago
Psihoterapeut psihanalist

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro.

Categorii

  • Blog
  • Cuplu
  • Filme & carti
  • Parinti
  • Psihoterapie

Sunt şi aici

  • Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

No Result
View All Result
  • Despre mine
  • Psihoterapie psihanalitica
  • Psihoterapie copii
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.Accept Reject Read More
Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.