• Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Login
Psihoterapeut psihanalist
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
Psihoterapeut psihanalist
No Result
View All Result
Home Blog

Atacurile de panica: introiectia unei mame care nu a continut disturbantele somatice ale copilului

Alexa Bîtfoi by Alexa Bîtfoi
in Blog, Psihoterapie
0
atacurile de panica tratament psihoterapie
7K Shares
Share
Pin
Share

atacurile de panica tratament psihoterapie

Atacurile de panica: ce sunt si cum se manifesta

Atacurile de panica reprezinta unul dintre cele mai intalnite motive pentru care cineva hotaraste sa intre intr-o psihoterapie. Atacurile de panica, prezente atat in randul barbatilor cat si al femeilor, sunt asociate adesea cu o veritabila boala psihica datorita intensitatii crescute de anxietate pe care persoana o traieste in timpul unui atac de panica si a disconfortului fizic accentuat. In acelasi timp, atacurile de panica se confunda uneori cu o boala organica, fiziologica din cauza simptomelor somatice pe care le implica. Atacurile de panica pot aparea in fiecare zi, sau mai rar, o data la cateva luni sau la cativa ani. Cineva poate suferi un atac de panica dimineata, la altcineva criza se poate manifesta in timpul zilei, seara, sau in somn. Oricare ar fi frecventa atacurilor si momentul declansator exista intotdeauna o stare de teroare incontrolabila asociata unui sentiment iminent al pericolului. Asadar, atacul de panica este o criza foarte puternica de anxietate care dureaza intre 3 si 10 minute, in care persoana afectata prezinta anumite simptome fiziologice in timp ce, din punct de vedere psihologic, traieste sentimentul unei terori persecutorii extreme. De cele mai multe ori atacurile de panica apar subit, din senin, fara ca individul sa poata face intotdeauna legatura constienta intre criza sa de panica si ceea ce a provocat-o. De fapt, ceea ce face un atac de panica sa se manifeste intr-o maniera repetitiva si incontrolabila este tocmai sursa inconstienta a cauzelor sale, a motivelor care l-au provocat.

Cititi si Insomnia si cosmarurile: cand psihoterapia te ajuta sa visezi din nou

Simptomele fiziologice prezente in atacurile de panica includ dificultati de respiratie si senzatia de “nod in gat”, dureri in piept sau asa-numita “gheara la inima”, greata, hiperventilatie, tahicardie, cresterea pulsului, transpiratie excesiva si frisoane, vertij (ameteala puternica), amorteala a corpului, senzatia de lesin sau de pierdere a controlului. Psihic, persoana traieste o frica foarte mare in care predomina senzatia de slabiciune, de pierdere a controlului si sentimentul ca se va intampla ceva catastrofic. De multe ori, intr-un atac de panica, cel care sufera traieste sentimentul foarte real ca va muri si teama asociata acestui sentiment. Prin urmare, tulburarea de panica este foarte invalidanta si provoaca mare disconfort si mare suferinta psihica. Invalidanta pentru ca atacul de panica nu asteapta ca individul sa ajunga acasa, intr-un loc protejat, ci el se poate manifesta pe strada, in metrou, la birou, la facultate, oriunde.

Află despre

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

11/02/2020
ce se intampla in iubire alain de botton

Ce se intampla in iubire dupa ce fluturii din stomac au zburat

18/09/2018
mecanismele de aparare psihoterapie

De ce intr-o psihoterapie se si sufera

11/09/2018

Atacurile de panica sunt asociate si cu depresia, anxietatea sau insomnia. Exista atacuri de panica in randul adolescentilor sau al adultilor, barbati sau femei. Unele femei sufera atacuri de panica gravide fiind, in timpul sarcinii, altele dupa ce au nascut.

Simptomele somatice prezente in manifestarea unui atac de panica fac persoana in suferinta sa caute insistent ajutorul medicului si sa isi faca numeroase analize, in nevoia de a gasi cauzele suferintei sale. Faptul ca rezultatele analizelor nu indica o afectiune organica duc persoana intr-o disperare si mai acuta si ii creeaza senzatia ca suferinta sa nu are remediu. Din fericire, atacurile de panica se vindeca. Tratamentul psihoterapeutic este eficient in tratarea acestei tulburari si implica, pe de-o parte, ajutorul oferit pacientului pentru a intelege cauzele temerilor sale si de a le controla. In acelasi timp, relatia terapeutica faciliteaza construirea si intarirea unui Eu care sa faca fata presiunilor psihice interne si externe.

 

Atacurile de panica: o intelegere psihanalitica

Atacul de panica se diferentiaza de fobii prin aceea ca fobiile au un obiect (fobia de avion, de spatii inchise, de serpi, de insecte, fobia sociala etc.). Atacul de panica nu presupune o anxietate extrema traita in raport cu un obiect definit, ci o anxietate fara obiect, una difuza. Este adevarat totusi ca, intr-un atac de panica, persoana poate experimenta sentimentul terifiant ca, de pilda, avionul chiar se va prabusi, liftul chiar va cadea in gol, moartea chiar va veni in urma unui infarct etc. Psihanalistul Franco de Masi numeste aceasta stare mentala una micro-deliranta pentru ca urmeaza, intr-o masura, traiectoria unui delir. Aceasta anxietate puternica nu poate fi anulata chiar daca, uneori, poate fi controlata prin tehnici specifice. In acelasi timp, pacientul adopta o atitudine evitanta, incercand sa se tina departe de orice spatiu fobic sau de orice asociere mentala care ar putea declansa un nou atac.

Originile atacurilor de panica trebuie cautate in perioada infantila timpurie in care bebelusul se afla intr-o stare completa de neputinta si de dependenta fata de mama sau de persoana care il ingrijeste. Aceasta stare este una de fuziune cu figura materna, fuziune care inlesneste supravietuirea si cresterea sugarului. In aceasta perioada nu exista o diferentiere intre Eu si non-Eu, bebelusul confundandu-se cu mama sa si cu ceea ce vine din partea ei. Odata cu hrana fizica pe care mama o daruieste copilului, vine si o hrana pe care o putem numi psihica, o hrana care inseamna toate emotiile pe care le simte si le experimenteaza mama in relatie cu noul nascut. Bebelusul, la randul sau, cu ajutorul identificarilor primare cu mama, reuseste sa isi formeze schita unui Eu si sa inceapa sa dobandeasca astfel simtul realitatii. Daca lucrurile vor merge bine in aceasta prima etapa de viata, copilul va reusi sa depaseasca anxietatile primitive si sa treaca in urmatoarea etapa a dezvoltarii. Succesul sau esecul acestei etape foarte timpurii este dat de felul in care mama reuseste sa se adapteze nevoilor fizice si emotionale ale bebelusului.

Cititi si Despre copiii neiubiti ai mamelor cu rani narcisice

Atacurile de panica vorbesc despre introiectia unei mame care nu a fost capabila sa se descurce cu manifestarile somatice ale bebelusului fara ca ea insasi sa se simta anxioasa. Exista bebelusi care tipa, plang, care vomita hrana ingerata, care manifesta o serie de tulburari somatice, fara sa existe cauze fiziologice. Aceste manifestari exprima de cele mai multe ori o suferinta psihica a sugarului traita in relatie cu mama sa. Mama, la randul ei, se poate simti deprimata, sau foarte anxioasa, speriata de felul in care arata sau se poarta bebelusul. Poate avea temeri in legatura cu refuzul copilului de a suge la san, sau cu somnul acestuia, orele de masa etc. Unele mame se simt atat de coplesite de anxietate incat le este teama ca nu cumva copilul sa moara in somn. Se trezesc de multe ori in fiecare noapte pentru a verifica daca totul este in regula cu bebelusul. Toate aceste stari sunt transmise, inconstient, copilului. La randul sau, sugarul vine cu spaime proprii, arhaice, angoase pe care le-am eperimentat cu totii in primele luni ale existentei noastre. Daca mama nu reuseste, din diverse motive, sa ia frica bebelusului in interiorul ei, s-o digere psihic si sa ii redea copilului un continut metabolizat al fricilor sale, copilul nu vafi capabil sa-si construiasca un filtru psihic care sa tina la distanta amenintarile interne si externe.

In timpul atacurilor de panica se observa lipsa acestui filtru psihic de care vorbeam mai devreme. Pare ca in psihicul persoanei exista o bresa prin care toata anxietatea catastrofica iese la suprafata. Incapacitatea de a contine spaima reprezinta nucleul unui atac de panica.

Adesea, atacurile apar in ceea ce se numeste criza varstei mijlocii, cand propriile idei si constructii mentale despre frumusete sau succes se clatina. Vorbim aici despre riscul de colaps al unei organizari narcisice care trimite la o etapa primitiva a vietii in care vechi conflicte si vechi tipare de relationare sunt reactivate. Psihoterapia atacurilor de panica presupune facilizarea drumului catre aceste rani vechi si vindecare lor cu ajutorul unui nou tip de relatie, relatia terapeutica.

Sursa foto: http://myreiki.it

Tags: atacurile de panicapsihoterapie
Alexa Bîtfoi

Alexa Bîtfoi

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro

Citeşte mai multe

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie
Blog

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

11/02/2020
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice
Blog

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

03/02/2020
Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza
Blog

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti
Blog

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii
Blog

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

13/11/2019
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu
Blog

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

30/09/2019
Load More
Next Post
Sentimentul de vid interior goliciune sufleteasca

Sentimentul de vid interior si goliciunea sufleteasca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recomandate

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

3 years ago

Citite acum

Pot sa ma descuc singur, narcisism

Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

4 years ago
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

3 years ago

Cele mai populare

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago
Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Anxietate masca atacuri de panic frica fobii

Cand anxietatea e o masca in fata amenintarii interne

3 years ago
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

3 years ago
Pot sa ma descuc singur, narcisism

Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

4 years ago
Psihoterapeut psihanalist

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro.

Categorii

  • Blog
  • Cuplu
  • Filme & carti
  • Parinti
  • Psihoterapie

Sunt şi aici

  • Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

No Result
View All Result
  • Despre mine
  • Psihoterapie psihanalitica
  • Psihoterapie copii
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.Accept Reject Read More
Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.