De ce sa mergi la psiholog
Astazi exista pe piata o plaja foarte larga de carti si texte ce tin de literatura motivationala si de dezvoltare personala. Ele dau sfaturi referitoare la felul in care sa faci anumite lucruri pentru a te simti sanatos si implinit. Cu toate acestea, afectiunile psihice sunt in continua crestere. Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma avertizand ca, pana în anul 2020, depresia va constitui a doua cauza de morbiditate globala.
Dincolo de sfaturile si tehnicile generale pe care aceste carti le dau, ramane persoana in unicitatea si cu unicitatea dificultatii sale. Un sfat poate ajuta uneori, dar nu poate vindeca. Ceea ce aduce vindecare este un tip de relatie speciala. Cineva exterior, privind situatia intr-un mod obiectiv si empatic in acelasi timp, poate oferi ajutorul cautat. Aceasta este definitia unui psiholog psihoterapeut. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca pentru a deveni psiholog este necesara parcurgerea unui drum lung de formare profesionala. Formarea include achizitii teoretice si, in cazul psihoterapiei psihanalitice sau a psihanalizei, o analiza personala didactica. Viitorul specialist va lucra cu un alt psihanalist formator, timp de cativa ani, in vederea pregatirii sale. Analiza personala este esentiala pentru formarea in psihoterapie si pentru calitatea serviciilor pe care un psiholog le va oferi pacientului sau.
Cand sa mergi la psiholog
Cand te simti deprimat sau anxios. Cand simti ca nu mai reusesti sa ai o reflectie consistenta asupra persoanei si actiunilor tale. Cand suferi tulburari alimentare sau somatice. Cand simti ca exista ceva în interiorul tau care te impiedica sa iubesti sau sa muncesti. Cand nu te simti satisfacut si implinit cu viata ta. Când simti ca ai o dificultate si cauti ajutor pentru a o depasi. Cand intampini un obstacol in cresterea copilului tau.
Afla cum gasesti un psiholog sau un psihoterapeut bun in Bucuresti
Ce fel de psihoterapie mi se potriveste?
Exista doua mari sfere in ceea ce priveste abordarea si tehnicile de lucru in psihoterapie. Prima dintre ele se refera la terapiile de scurta durata al caror obiectiv este de a elimina simptomul cu care pacientul intra in terapie. Reprezentativa pentru terapiile scurte este psihoterapia cognitiv-comportamentala. A doua abordare terapeutica presupune un proces de lunga durata in care pacientul cauta sa descopere cauza simptomului sau, a suferintei sale si astfel sa dobandeasca vindecare si implinire personala care sa dureze. Aici, reprezentative sunt psihoterapiile dinamice, psihanaliza si psihoterapia psihanalitica.
Leave a Reply