• Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Login
Psihoterapeut psihanalist
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
Psihoterapeut psihanalist
No Result
View All Result
Home Cuplu

Copilul imaginar: cand conflictele inconstiente ale parintilor umbresc destinul copilului

Alexa Bîtfoi by Alexa Bîtfoi
in Cuplu, Parinti, Psihoterapie
0
Copilul imaginar foto
993 Shares
Share
Pin
Share

Copilul imaginar foto

Copilul imaginar – mai intai copilul se naste in mintea mamei si a tatalui lui: despre afiliatie, transmiteri transgenerationale si influente fantasmatice

Serge Lebovici s-a distins intre marile figuri ale psihanalizei prin preocuparea clinica si teoretica pe care a avut-o asupra interactiunilor precoce dintre mama si bebelus. Arborele vietii, unul dintre conceptele care l-au consacrat pe Lebovici, reprezinta o metafora vie care descrie atat atasamentul dintre mama si copilul sau, cat si procesul activ de inscriere intr-un proces de filiatie de afiliatie. Pentru Lebovici, afiliatia reprezinta un proces complex prin care subiectul va adopta cultura din care face parte, traditia si urmele lasate de predecesorii sai. Afiliatia se construieste plecand de la influenta conflictelor infantile ale parintilor asupra dezvoltarii bebelusului. Vorbim, asadar, de o transmitere transgenerationala cu rol deosebit de important in procesul de parentalitate.

Alaturi de influentele transgenerationale care il inscriu pe copil in arborele familiei sale, in genograma sa, Lebovici vorbeste despre o serie de influente fantasmatice dintre parinti si noul nascut care isi vor lasa amprenta asupra identitatii lui.

Copilul ia nastere in mintea mamei si a tatalui printr-o serie de reprezentari chiar inainte ca acesta sa apara, propriu-zis, pe lume. Aceste reprezentari sunt incarcate de afecte si de productii mentale complexe si se vor consitui in ceea ce Lebovici numeste “copilul imaginar”. Acesta se diferentiaza de bebelusul real pe care mama il tine in brate si cunoaste patru forme de manifestare: copilul imaginar, copilul fantasmat, copilul mitic si copilul narcisic.

Află despre

Imi doresc un copil: psihanaliza maternitatii si cauze psihice ale infertilitatii

Ce este un bebelus? Un raspuns din partea psihanalizei

18/07/2018

Cititi si Ce este un bebelus?

Ce este copilul imaginar

Copilul imaginar este reprezentantul dorintei de a fi insarcinata. Valoarea sa este una narcisica deoarece cultura in care traim promoveaza ideea de calcul exact al conceperii si aparitiei unui copil, fapt ce pune presiune asupra copilului incarcat cu proiectiile parintilor. Este vorba despre copilul menit a rezolva totul, a repara totul si a implini ambitiile cele mai inalte ale parintilor. Aceasta dorinta alimenteaza in permanenta reveriile mamei cu privire la viitorul bebelus. Dupa primul trimestru de sarcina, viitoarea mama va fi pregatita sa o anunte pe mama ei ca va deveni bunica. Va alege, impreuna cu partenerul, prenumele copilului dupa ce ii vor fi aflat sexul. Vor fi trasate asfel primele directii ale mandatului transgenerational.

Alegerea prenumelui copilului este semnificativa deoarece poate scoate la iveala anumite secrete de familie sau amintiri vechi incarcate de semnificatie. Numele copilului va purta incarcatura afectiv mnezica transmisa de parinte. Copilul poate fi imaginat, de asemenea, ca fiind reincarnarea unor “fantome” din trecutul parintilor, a unor persoane semnificative pentru parintii care proiecteaza asupra copilului continuturile afective si fantasmatice pe care le-au trait in relatie cu alte persoane din familie.

Cititi si Privatizarea copilariei: despre parintii-elicopter si copiii-minune

Bunicii joaca, de asemenea, un rol imporant prin aceea ca, prin intermediul copilului,

parintii ii regasesc pe bunicii acestuia, al caror rol este fixat astfel in imaginatia copiilor lor si eventual in conduita nepotilor lor. (Arborele vietii, Elemente de psihopatologia bebelusului, Serge Lebovici, Editura Fundatiei Generatia, Bucuresti, 2006)

 

Copilul imaginar: Ce este copilul fantasmat?

Copilul fantasmat este reprezentantul conflictelor infantile oedipiene refulate, in special ale mamei, care, la varsta maturitatii sexuale, se transforma in dorinta de a avea un copil.

Intr-un registru simbolic, este vorba despre bebelusul care este copilul adoptiv al bunicului matern. Daca viitoarea mama a suferit maltratari din partea tatalui sau, tendinta va fi sa deplaseze aceste suferinte asupra copilului sau si astfel sa il maltrateze, la randul sau, pe propriul copil. Copilul fantasmat, fiind rodul dorintei oedipiene, va fi incarcat cu rusinea si culpabilitatea traite de viitoarea mama in relatie cu mama sa.

 

Copilul imaginar: Ce inseamna “copilul mitic”

Copilul mitic a fost numit astfel de catre Dominique Cupa-Perrard care facea referire la mitul lui Oedip. Oedip a fost, intre altele, obiectul unui mit. Lebovici continua aceasta idee si descrie prin copilul mitic pe copilul asupra caruia se proiecteaza continuturi culturale si mediatice. Odata cu ingrijirile pe care le ofera bebelusului, mama ii transmite acestuia si cultura si traditia din care face parte. Acest aspect este foarte important pentru sanatatea psihica a copilului. Nedeterminarea culturala poate duce la manifestari psihopatologice ale bebelusului si copilului.

 

Copilul imaginar: Ce inseamna “copilul narcisic”

Copilul narcisic ia nastere odata cu investirile narcisice pe care parintii le fac asupra copilului lor. Astfel, observa Lebovici,

ipoteza narcisismului primar permite nu numai intelegerea faptului ca Selful poate deveni obiect de investire al energiei psihice, ci si ca desfasurarea sa, prin miscarile de investire parentala, constituie insasi bazele procesului de subiectivare, adica nasterea unui Self reprezentat ca experienta a unei continuitati a trairii corporale si psihice. (Arborele vietii, Elemente de psihopatologia bebelusului, Serge Lebovici, Editura Fundatiei Generatia, Bucuresti, 2006)

Cititi si Despre copiii neiubiti ai mamelor ca rani narcisice

Copilul imaginar 1

Copilul imaginar si scenarii ale parentalitatii

Iata, asadar, cat este de important pentru procesul parentalitatii sa distingem intre copilul imaginar si cel real. Multe dintre dificultatile care apar in interactiunea dintre parinti si copil isi au radacina in imposibilitatea parintilor de a-l vedea pe copilul lor real, dezbracat de proiectiile, fantasmele si mandatele transgenerationale de care cel mic este impovarat.

Sigur ca un parinte are cele mai bune intentii in ceea ce-l priveste pe copilul sau, insa exista aspecte inconstiente pe care parintele le pune in copil si care, in functie de gradul de rigiditate al acestora, pot influenta negativ dezvoltarea psihica sanatoasa a copilului. Putem vorbi, in acest caz, despre copilul care devine un simptom al familiei sale, al unuia dintre parinti sau chiar al ambilor. Un simptom intr-un tablou al unui scenariu psihic inconstient care, pentru a-si gasi rezolvarea si a putea sa se reinscrie pe traseul cresterii si sanatatii psihice e nevoie sa fie decodat si sa-si gaseasca un sens in propriul context familial. Cu alte cuvinte, uneori, vindecarea copilului este conditionata de un travaliu psihoterapeutic cu parintii care sa-i ajute sa inteleaga felul in care propriile conflicte, fantasme, proiectii inconstiente interactioneaza intr-o maniera in care ajung sa produca suferinta psihica.

Cititi si Cand sa merg cu copilul la psiholog

Surse foto: https://goo.gl/images/waui8u; https://goo.gl/images/Mc1sKC;

Tags: afiliatiearborele vietiicopilul imaginarcopilul realMandat transgenerationalParentalitateSerge Lebovicitransmitere transgenerationala
Alexa Bîtfoi

Alexa Bîtfoi

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro

Citeşte mai multe

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie
Blog

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

11/02/2020
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice
Blog

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

03/02/2020
Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza
Blog

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti
Blog

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu
Blog

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

30/09/2019
Dependenta emotionala relatie vampir energetic
Blog

Dependenta emotionala si “vampirul energetic” din relatie

25/09/2019
Load More
Next Post
Loveless lipsit de iubire andrey zvyaghintsev

Loveless: cand bucuria de a fi ascuns se transforma in tragedia de a nu fi gasit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recomandate

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

3 years ago

Citite acum

Pot sa ma descuc singur, narcisism

Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

4 years ago
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

3 years ago

Cele mai populare

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago
Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Anxietate masca atacuri de panic frica fobii

Cand anxietatea e o masca in fata amenintarii interne

3 years ago
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

3 years ago
Pot sa ma descuc singur, narcisism

Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

4 years ago
Psihoterapeut psihanalist

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro.

Categorii

  • Blog
  • Cuplu
  • Filme & carti
  • Parinti
  • Psihoterapie

Sunt şi aici

  • Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

No Result
View All Result
  • Despre mine
  • Psihoterapie psihanalitica
  • Psihoterapie copii
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.Accept Reject Read More
Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.