• Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Login
Psihoterapeut psihanalist
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
Psihoterapeut psihanalist
No Result
View All Result
Home Blog

Ce este un bebelus? Un raspuns din partea psihanalizei

Alexa Bîtfoi by Alexa Bîtfoi
in Blog, Parinti, Psihoterapie
0
Imi doresc un copil: psihanaliza maternitatii si cauze psihice ale infertilitatii
326 Shares
Share
Pin
Share

Ce este un bebelus psihanaliza freud winnicott

Ce este un bebelus? Iata o intrebare la care vom propune cateva raspunsuri in articolul care urmeaza. Pana nu demult se considera ca un bebelus nu are o viata psihica proprie si ca singurele functii cu care se naste sunt cele legate de hranire si defecatie. Astazi cunoastem mult mai multe despre ce este un bebelus, despre faptul ca bebelusii incep sa aiba functionare psihica, chiar daca una rudimentara, inca inainte sa se nasca si ca un bebelus se defineste, in primul rand, in raport cu relatia pe care o are cu mama sau cu persoana de ingrijire. Multe dintre aceste realitati complexe au fost descoperite si aprofundate de psihanaliza, a carei preocupare constanta si energica pentru stadiile arhaice ale fiintei umane au adus lumina nu doar asupra raspunsului la intrebarea “ce este un bebelus”, dar si asupra studiului si intelegerii unor patologii severe precum psihozele, tulburarile de limita – borderline, sau tulburarile psihosomatice.

Aparitia unui bebelus aduce cu sine nu doar o noua viata pe cale sa inceapa, ci o intreaga tesatura ale altor vieti, fantasme, reverii, proiectii si asteptari transmise inter si transgenerational.

Află despre

Sentimentul de vid interior goliciune sufleteasca

Sentimentul de vid interior si goliciunea sufleteasca

06/11/2018
Selful fals tulburare borderline narcisica winnicott

Sinele fals in tulburarea de personalitate borderline

01/10/2018
Loveless lipsit de iubire andrey zvyaghintsev

Loveless: cand bucuria de a fi ascuns se transforma in tragedia de a nu fi gasit

04/09/2018

Ce este un bebelus? De la starea de neajutorare la formarea Eului

Prima stare in care se gaseste bebelusul odata cu venirea sa pe lume este una de neajutorare completa si dependenta totala. Aceasta stare antreneaza o comunicare fuzionala cu mama sa, comunicare ce asigura supravietuirea si cresterea sugarului. Principalele nevoi sunt acum cele legate de autoconservare. Hrana si procesul hranirii joaca un rol deosebit de important in aceasta faza incipienta a formarii Eului. Daca bebelusul este continut si acompaniat intr-o maniera adecvata de mama, el reuseste sa depaseasca aceasta stare fuzionala si sa inceapa sa-si formeze simtul realitatii in care exista o deliminara clara intre bebelus si mama, intre Eu si non-Eu. Se trece astfel la dobandirea perceptiei obiectului ca fiind unul separat de corpul bebelusului. In aceasta etapa nevoile narcisice si de protectie sunt predominante. Bebelusul este acum capabil sa o vada pe mama ca pe o fiinta separata de el, dar cu care se afla in continuare intr-o stare de dependenta. Principalele nevoi sunt nevoia de protectia si nevoia de comunicare. Este vorba, desigur, nu doar de comunicarea verbala dintre mama si bebelus, ci si de comunicarea inconstienta prin care mama reuseste sa se identifice cu bebelusul si bebelusul reuseste sa se identifice cu mama.

Urmeaza o etapa in care bebelusul devine tot mai constient de sine, in care poate sa se refere la sine spunand “Eu”, in care autonomia sa in raport cu figura materna creste in acelasi timp cu anxietatea de separare si in care incepe sa se contureze tot mai clar in psihicul sau imaginea unui al treilea, tatal. Sunt primele semne ale intrarii copilului in faza complexului Oedip.

Sa revenim acum la momentul in care bebelusul se naste. Freud a numit aceasta stare de dupa nastere o stare de completa neajutorare, de detresa. In acelasi timp, el este bombardat cu o serie de stimuli la care raspunde in mod reflex. Studiul acestei perioade a Eului arhaic ne face sa intelegem mai bine patologiile psihotice si de limita – borderline – in care apar disfunctionalitati importante in etapele primitive ale dezvoltarii psihice.

Starea de neajutorare completa si de dependenta absoluta fata de celalalt este supusa refularii primare. Adica nu ne vom aminti niciodata de aceste momente care apartin vietii intrautarine si vietii de dupa nastere. De asemenea, pe parcursul existentei proprii vom avea tendinta sa ne aparam in fata acestei stari de dezorganizare si neputinta pe care o vedem la bebelus in primele luni de viata.

Cititi aici despre spaima care ne otraveste

Ce este un bebelus preocupare materna primara

Ce este un bebelus? Despre copilul imaginar si preocuparea materna primara

Pentru a intelege ce se intampla in primele etape ale dezvoltarii psihicului copilului este nevoie sa amintim ca mama isi investeste copilul inca inainte ca acesta sa se nasca. Vorbim astfel despre existenta unui copil imaginar (Lebovici) care se refera la proiectiile, fantasmele, reveriile, mandatul transgenerational pe care mama le atribuie copilului, inca de cand acesta a fost conceput. Cand bebelusul se va naste si mama il va vedea pentru prima oara, imaginea copilului imaginar nu va fi disparut. Copilul va trai si va creste intr-o buna masura cu bagajul acestor proiectii materne si paterne. Totusi, in situatia in care mama este suficient de sanatoasa psihic, ea va reusi sa se acordeze afectiv nevoilor bebelusului ei real. Este vorba despre ceea ce pediatrul si psihanalistul D. Winnicott numea preocuparea materna primara si care se refera la identificarea mamei intr-un mod adecvat la nevoile bebelusului ei.

Cititi aici despre dorinta femeii de a avea un copil si despre cauzele psihice ale infertilitatii

O mama suficient de buna, asa cum a descris-o Winnicott, este o mama care acorda semnificatii gesturilor bebelusului ei, care pune in cuvinte aceste semnificatii si prin aceasta valideaza trairile bebelusului, este o mama care prin felul in care hraneste, ingrijeste si sustine bebelusul contribuie intr-un mod fundamental la formarea Eului bebelusului.

 

Ce se intampla cu un bebelus a carui mama esueaza in indeplinirea preocuparilor sale materne? Conceptul de “mama moarta” a lui André Green

Exista insa si situatia in care o mama, din diverse motive, esueaza in indeplinirea adecvata a responsabilitatilor sale materne. Este vorba, de pilda, despre mamele depresive care, desi fizic sunt prezente cu copilul lor, psihic sunt absente. In acest tablou relational, pulsiunea de moarte domina pulsiunea de viata. Din punct de vedere afectiv si psihic, aceste femei care nu reusesc sa se acordeze afectiv cu bebelusul lor intruchipeaza mama moarta, asa cum a conceptualizat-o André Green. Acestor mame le lipseste capacitatea de oglindire (Lacan) atat de importanta pentru formarea narcisis mului primar. Atunci cand un bebelus isi priveste mama, el o vede nu doar pe mama, ci si imaginea sa reflectata in ochii mamei. Prin intermediul identificarilor primare ale mamei cu bebelusul sau si ale bebelusului cu mama sa, ia nastere prima schita de Eu si sunt facuti primii pasi pentru dobandirea simtului realitatii.

Cititi despre felul in care depresia postpartum influenteaza reactia copilului la stres

Sa privim mai indeaproape acest fenomen extrem de complex si important. La inceputul vietii sale bebelusul traieste predominant intr-o stare vegetativa inconstienta. Acestei stari i se asociaza scurte momente de constienta care sunt legate de senzatia de foame. Cand ii este foame, bebelusul plange, tipa, ii transmite mamei ca este timpul sa fie hranit. Mama va veni in intampinarea acestei nevoi si va hrani copilul. Dupa acest moment, daca totul merge bine, copilul traieste o experienta de satisfacere. Pe baza acesteia el va putea ulterior sa halucineze sanul care il hraneste. Cu alte cuvinte, el va reusi sa tolereze pentru scurt timp absenta mamei, halucinand sanul care este asociat cu experienta de satisfacere. Acest proces este strans legat de sentimentul de omnipotenta al bebelusului (Winnicott) care ii da iluzia crearii sanului si a unei satisfactii in absenta obiectului. Daca mama este absenta fizic sau psihic prea mult timp, bebelusul va cadea intr-o pasivitate omnipotenta care va trezi in el angoase arhaice amenintatoare si care ii vor pune in primejdie supavietuirea si dezvoltarea psihica.

In centru, psihanalistul si pediatrul D. Winnicott

 

Ce este un bebelus? Constituirea Eului-piele

Prin ingrijirile pe care le ofera mama, prin gesturile sale de hranire, prin gandurile, afectele si sentimentele ei, prin interpretarea si felul in atribuie semnificatii comportamentului bebelusului, ea contribuie in mod fundamental la formarea unei functii a Eului deosebit de importanta, numita filtru de excitatie. Anzieu a numit acesta functie Eul-piele. Este vorba despre acea capacitate a Eului de a filtra, de a lua in interior ceea ce este bun si satisfacator si de a respinge ceea ce constituie o amenintare. Este vorba, de asemenea, despre o capacitate de continere a a afectelor si de o delimitare intre Eu si non-Eu. Filtrul de excitatie sau Eul-piele este cu atat mai important cu cat una dintre componentele sale este de limitare, ceea ce pune bazele constituirii si functionarii principiului realitatii. In patologiile in care Eul-piele este inexistent sau deteriorat, gaurit, individul va avea mari dificultati de a diferentia imaginarul de realitate, de a se apara impotriva angoaselor arhaice si de a mentine o distanta adecvata in relatiile cu ceilalti. Tendinta va fi fie spre fuziune, fie spre retragere autista.

Starea de neputinta a sugarului duce la dependenta sa totala fata de obiectul care indeplineste rolul de functie materna. Aici se pun bazele a ceea ce Freud numea masochism erogen primar in care exista o stare de neputinta, de pasivitate si de dependenta care duce la o fascinatie si deci, la o satisfactie dobandita in aceasta maniera. Intalnim acest mod de functionare in depresii, precum si in patologia mai accentuata a adolescentilor.

Cititi aici despre semnele suferintei psihice la bebelusi

Surse foto: https://goo.gl/images/DvTjhq, https://goo.gl/images/fj96Ea

Tags: bebeluscopilul imaginarEu arhaicLebovicipreocupare materna primarawinnicott
Alexa Bîtfoi

Alexa Bîtfoi

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro

Citeşte mai multe

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie
Blog

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

11/02/2020
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice
Blog

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

03/02/2020
Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza
Blog

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti
Blog

Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

08/01/2020
Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii
Blog

Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

13/11/2019
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu
Blog

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

30/09/2019
Load More
Next Post
michal lukasiewicz Depresie

Melancolie versus Isterie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Recomandate

Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

3 years ago
Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

3 years ago

Citite acum

adaptarea la gradinita refuz plans metode

Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

6 years ago
O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago

Cele mai populare

Fricile copiilor in functie de varsta

Fricile copiilor in functie de varsta

6 years ago
adaptarea la gradinita refuz plans metode

Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

6 years ago
Partenerul care "da totul" in relatie cuplu

Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

3 years ago
O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

4 years ago
Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

5 years ago
Psihoterapeut psihanalist

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro.

Categorii

  • Blog
  • Cuplu
  • Filme & carti
  • Parinti
  • Psihoterapie

Sunt şi aici

  • Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

No Result
View All Result
  • Despre mine
  • Psihoterapie psihanalitica
  • Psihoterapie copii
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Contact

Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.Accept Reject Read More
Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.