Depresia postpartum afecteaza reactia copilului la stres pe parcusul vietii, sugereaza un nou studiu realizat de Sarah Halligan, profesor la Universitatea Bath. Preocupata de psihologia dezvoltarii si de interactiunile precoce dintre mama si bebelus, Sarah Halligan arata cat de importanta este starea psihica a tinerelor mame pentru copiii lor.
Ce este depresia postpartum?
Depresia postpartum este o tulburare a starii dispozitionale prezenta la tinerele mame sau la partenerii acestora in primele luni dupa nastere. Ea se manifesta printr-o stare difuza de tristete, nervozitate, iritabilitatea, scaderea apetitului alimentar si al interesului sexual, pierderea placerii pentru activitati care inainte erau placute, tulburari de somn si de alimentatie. Pe langa aceste simptome prezente in depresie, depresia postpartum se caracterizeaza prin prezenta anxietatii si a temerilor intense legate de cresterea bebelusului. Voi fi capabila sa-mi cresc copilul? Daca se intampla ceva si bebe se imbolnaveste? Daca se sufoca si moare in somn? – sunt cateva dintre gandurile care ii apasa pe o mamica sau pe un tatic suferind de depresie postpartum.
Depresia postpartum si sentimentul de vinovatie al parintelui
Se intampla adesea ca depresia postnatala sa fie insotita de sentimente intense de vinovatie. De exemplu, parintii pot simti vinovatie intensa daca stiu ca suferinta lor este transmisa, mai departe, copilului. Aminteam mai sus de un studiu recent care arata ca starea mentala a parintilor in primele luni dupa nasterea unui bebelus va influenta reactia la stres a celui din urma pe parcursul dezvoltarii sale. In ce fel? Experimentand setimente de depresie si anxietate, de tristete profunda si de ingrijorare, parintele va transmite aceleasi stari bebelusului. Acesta va fi un model de ‘adaptare’ la lumea exterioara, model care va influenta cresterea copilului si felul in care raspunde acesta la mediul extern.
Este important totusi de subliniat ca cineva care trece prin perioade dificile dupa nasterea unui copil trebuie sa caute ajutor. Acesta este un lucru important de facut atat pentru parinte cat si pentru copil. Aducerea pe lume a unei fiinte umane este o experienta cu totul noua care genereaza tot felul de emotii si ganduri. Iar acest lucru nu implica nimic patologic. Depresia postpartum reprezinta, in ultima instanta, o suferinta pe care unii parinti o simt si pe care, cu ajutor psihologic, o depasesc.
Afla unde gasesc mamele sfaturile de care au nevoie in cresterea copilului lor
In ce fel influenteaza depresia postpartum reactia copilului la stres?
Asa cum se intampla in cazul tuturor afectiunilor, fie ele fizice, psihice sau somatice, daca nu sunt tratate, ele influenteaza in mod negativ calitatea vietii. O depresie postnatala netratata poate afecta reactia copilului la stres, facandu-l mai vulnerabil. Cu psihoterapie sau consiliere psihologica, tinerii parinti reusesc sa treaca peste suferinta lor si sa indeplineasca fara mari dificultati rolul de mama sau de tata.
Studiul amintit mai sus nu are rolul de a invinovati proaspetii parinti pentru ceea ce simt la un moment dat in viata lor. El are rolul de a-i ajuta sa constientizeze ca este foarte important ceea ce ei gandesc si simt, inclusiv pentru bebelusul lor. Si daca unul dintre ei se simte coplesit, sa apeleze cu incredere la ajutor specializat.