Copilul agresat in scoala: comportament
Intalnim situatii din ce in ce mai dese despre fenomenul bullying. El se refera la hartuirea verbala, fizica si emotionala la care sunt supusi copiii in mediul lor social: gradinita, scoala, internet. Am scris cateva articole pe acest subiect pe care va invit sa le cititi aici:
Bullying sau despre hartuirea copiilor
Un film facut de un adolescent cu Asperger atrage atentia asupra fenomenului bullying
In fenomenul bullying se intalnesc doua categorii de copii: agresorii si victimele lor. Trebuie precizat ca situatia este foarte complexa si ca aceste roluri nu sunt intotdeauna foarte bine definite. De pilda, copilul agresat in scoala, sau la gradinita, cel intimidat, cum i se mai spune, poate deveni la randul sau un copil care sa hartuiasca pe un altul. Specialistii vorbesc despre o spirala in care aceste roluri, de bully (cel care hartuieste) si bullied (cel hartuit) se intrepatrund.
Sa luam acum situatia in care copilul este agresat in scoala. Cum depistam acest fapt? Copilul victima poate spune singur parintilor si doamnei invatatoare ca este supus unui comportament de hartuire din partea unui coleg. Daca el comunica in timp optim abuzul, acesta se poate stopa in scurt timp. Se poate intampla insa ca victima sa ascunda agresiunea cu care se confrunta la scoala. Fie ii este rusine – sa fii batut implica si faptul de a fi inferior celui care bate, nu? Fie ii este teama de amenintarile copilului care l-a agresat, fie agresiunea a avut un asemenea impact asupra lui incat nu poate pune in cuvinte si nu poate povesti ce i s-a intamplat la scoala. In aceste cazuri, este bine sa avem in vedere cateva semne care se vad la copilul agresat in scoala sau la gradinita:
- refuza sa mai mearga la scoala / gradinita: fara sa indice neaparat motivele refuzului, copilul agresat la scoala isi pierde interesul pentru activitatile scolare
- are cosmaruri
- acuza simptome somatice: dureri de burta, de cap etc. pentru a evita contactul cu mediul agresor
- ii dispare interesul pentru joaca: acest semn este unul deosebit de important pentru ca, pentru un copil, jocul este cea mai apropiata modalitate de exprimare. Daca un copil nu se mai joaca, atunci parintii trebuie sa consulte un specialist psiholog.
- manifesta enurezis sau encoprezis: desi a dobandit control sfincterian, copilul agresat in scoala, deoarece se confrunta cu o trauma, poate regresa la etape anterioare de dezvoltare.
- are simptome depresive: este trist, nu ii mai fac placere lucruri care odinioara ii placeau, isi pierde apetitul alimentar, apar insomnii etc.
Daca un copil prezinta simptomele de mai sus este posibil ca el sa fie victima unui abuz la scoala. In aceste situatii, este recomandat ca parintii sa mearga la scoala si sa se intereseze indeaproape de ceea ce se intampla cu cel mic in institutie.
Copilul agresat in scoala: cum procedam ca educatori?
In primul rand, rolul educatorului este foarte important in gestionarea fenomenului bullying. El trebuie sa constituie un sprijin atat pentru cel care agreseaza, cat si pentru copilul agresat in scoala sau gradinita. Rolul lui este de a sta in preajma copiilor si de a pune limite. Daca situatia escaladeaza catre un abuz fizic, invatatorul se aseaza, fizic, intre cei doi copii. Pentru ca agresiunea se produce de cele mai multe ori in pauze, e recomandat ca un adult sa fie in permanenta intre copii punand limite ferme si actionand cu empatie, nu cu violenta sau pedepse. Pana la urma, si copilul care agreseaza pe un altul pune in act o suferinta pe care n-o poate exprima altfel. Nu este deloc indicat ca adultul sa paseze responsabilitatea copilului. Sa numeasca, de pilda, un coleg care sa urmareasca ce fac ceilalti copii si, ulterior, sa-i raporteze. Din pacate, exista astfel de situatii extrem de nocive pentru toti copiii. Incurajarea de a se urmari si a se pari reciproc va duce la invidie si la nevoia de a pedepsi / de a primi pedeapsa. Or, intr-un colectiv de copii, ceea ce ar trebui sa troneze este camaraderia si cultivarea spiritului de echipa.
Citeste sfaturi pentru mame de la un psiholog pentru copii
Copilul agresat in scoala: cum procedam ca parinti?
- Vorbeste cu educatorul / invatatorul: primul pas in rezolvarea conflictului este de a intelege ca parinte ce se intampla in mediul in care copilul este agresat. Parintii ar trebui sa colaboreze permanent cu adultii responsabili din institutiile de invatamant si sa poarte un dialog constructiv cu acestia. E dificil ca in momentele in care propriii copii sunt agresati parintele sa fie capabil sa nu-si exprime furia si indignarea. Totusi, doar o atitudine cooperanta va putea schimba ceva in bine.
- Ofera copilului un raspuns adecvat suferintei lui, numind emotiile. De exemplu, copiilor agresati in scoala sau la gradinita, le putem spune:
Vad ca esti furios astazi! S-a intamplat ceva la scoala?
sau
Te vad ingandurat. Cred ca te preocupa ceva. Imi poti povesti?
- Asigura copilul ca este in siguranta: copilul agresat in scoala sau la gradinita trebuie sa stie ca exista medii in care el este in siguranta si ca adultii importanti pentru el fac tot ce le sta in putinta ca el sa se simta din nou in siguranta.
- Incurajeaza copilul sa-si exprime emotiile: rusine, furie, teama, tristete – sunt cateva dintre emotiile puternice cu care copiii abuzati se confrunta. Exprimarea trairilor il vor ajuta pe copil sa reuseasca sa puna limite in situatiile conflictuale.
- Nu-l blama pe copilul care agreseaza: foarte important este ca parintii copilului agresat la scoala sa nu-l blameze pe copilul agresor nici in fata copilului lor, nici cand acesta este absent. Copiii care lovesc colegi la scoala se confrunta ei insisi cu o suferinta pe care nu o pot exprima altfel decat printr-un comportament agresiv. Atitudinea noastra fata de ei sa fie toleranta. Copilului agresat la scoala, ii putem spune
Esti furios (/ trist / rusinat / speriat)pentru ca X. te-a lovit. Nici un copil nu trebuie ranit de catre altcineva, cred ca e foarte dureros pentru tine. Oricarui copil ii este greu sa faca fata unei situatii dificile fara un adult langa el. Trebuie ca si X a avut o zi tare proasta. Ce crezi?
Astfel lasam dialogul deschis si incurajam copilul sa ne vorbeasca despre ce gandeste. Mai mult, il invatam sa aiba o atitudine empatica care il va invata sa reuseasca sa gestioneze cu succes situatii conflictuale.
Citeste aici despre copilul agresiv si despre cauzele violentei fata de copii si fata de parinti