“Ce ai facut azi la scoala?” – o intrebare fara un raspuns satisfacator
“Cum a fost azi la scoala?”, “Ce ai facut azi la scoala?” reprezinta intrebari frecvente pe care un parinte le pune copilului seara, cand se intalnesc acasa. Este momentul in care cei doi isi povestesc experiente din ziua respectiva, este un moment de reconectare prin comunicare intre copil si parinte. Intrebarile de mai sus sunt, de asemenea, un bun prilej de a petrece timp pretios in familie dupa o zi incarcata. Ca parinti, dorim sa primim raspunsuri care sa faciliteze o discutie ampla si bogata cu copiii nostri. De multe ori insa, se intampla ca raspunsul copilului la intrebarea parintelui sa fie evaziv si superficial. Copilul poate raspunde “A fost bine azi la scoala” sau “Nu am luat nici o nota azi” sau “Am luat nota X”. Si discutia se opreste aici deoarece copilul pare ca nu manifesta interes in a povesti in continuare cu parintele despre cum a fost ziua lui. Parintele simte si el ca raspunsul nu este unul satisfacator si ii este dificil sa gaseasca metode de a-l incuraja pe copil sa vorbeasca. Stie ca e foarte important sa i se spuna despre cum merg lucrurile la scoala, cu atat mai mult cu cat timpul petrecut in acest mediu reprezinta cea mai mare parte a zilei pentru copilul lui. Practic, lumea lui graviteaza in jurul scolii: colegii, prietenii de clasa, doamna invatatoare sau diriginta, profesorii – toti contribuie intr-o masura sau alta la starea de bine a copilului sau, dimpotriva, la dificultatile si problemele care pot aparea la varsta scolaritatii.
Afla cum procedam cu copilul agresat la scoala sau la gradinita
Asadar, este foarte important sa stim, ca parinti, ce se intampla cu copilul nostru la scoala. Important este sa avem informatii nu doar despre progresul lui scolar, ci si despre emotiile si sentimentele lui in legatura cu scoala si persoanele de acolo. Daca parintele manifesta un interes real pentru aceste lucruri, copilul simte si raspunde in consecinta. El povesteste cu usurinta tot felul de intamplari si experiente pe care le-a trait in ziua respectiva. “Ce ai facut azi la scoala?” devine astfel o intrebare rodnica care deschide calea comunicarii intre cei doi. Daca totusi parintii nu primesc un raspuns satisfacator la intrebarea “ce ai facut azi la scoala?” sau “cum a fost ziua ta?”, atunci exista cateva motive pentru care copilul nu doreste sa vorbeasca. Sa punctam cateva dintre aceste situatii:
- copilul nu se simte confortabil sa-i vorbeasca parintelui pentru ca simte ca intre ei nu exista o legatura autentica in care el sa se simta liber sa comunice;
- pot exista tot felul de probleme la scoala care sa-l impiedice pe copil sa i le comunice parintelui de teama sa nu-l dezamageasca (o nota mai putin buna, observatii facute de profesori, dificultati de atentie sau concentrare in timpul orelor, dificultatea de a-si face prieteni la scoala etc.);
- pentru a putea povesti, copilul are nevoie sa simta ca parintele manifesta un interes real pentru problemele, dificultatile si reusitele lui din timpul zilei, la scoala sau oriunde.
Citeste despre semnificatia minciunilor la copiii scolari
Cum sa-l intrebi pe copil “cum a fost azi la scoala” fara sa-l intrebi “cum a fost azi la scoala”
“Ce ai facut azi la scoala?” este o intrebare din categoria “Ce mai faci?” Adica, ea este perceputa drept o intrebare-cliseu care este pusa fie din obisnuinta, fie din dificultatea de a initia o discutie. Este unul dintre motivele pentru care copilul alege sa dea un raspuns superficial unei intrebari pe care el o considera superficiala si golita de semnificatie. In aceste conditii, avem la dispozitie cateva modalitati de a afla cum si-a petrecut copilul timpul fara a-i adresa o intrebare la care sansele de a da un raspuns elaborat nu sunt prea mari. In primul rand, trebuie sa avem in vedere ca discutia nu trebuie sa inceapa neaparat cu o intrebare, ci cu o evocare. Daca adultul initiaza conversatia cu copilul povestind cateva lucruri despre cum si-a petrecut el ziua, copilul va raspunde in mod natural cu propriile experiente. Pe copilul de gradinita il putem intreba despre lucruri concrete petrecuta in acea zi la gradinita:
- ce activitate i-a placut sau ce activitate nu i-a placut,
- cum s-a jucat,
- ce prieten nou si-a facut etc.
Ca sa aflam “ce ai facut azi la scoala”, copilului mai mare ii putem adresa aceleasi intrebari, dar si altele mai elaborate precum:
- ce moment al zilei i-a placut cel mai mult,
- ce l-a plictisit in ziua respectiva,
- ce lucru interesant a aflat azi la scoala,
- cum s-a jucat in pauza si cu cine,
- cine l-a ajutat in ziua respectiva si pe cine a ajutat el etc.
In cazul adolescentilor, comicarea dintre parinte si copil, uneori, este mai dificil de realizat din cauza specificitatii varstei adolescentei. Adolescentul are nevoie sa dobandeasca autonomie si sa fie afiliat unui grup. La varsta adolescentei, grupul devine mai important decat familia de origine. Chiar si-asa, daca legatura dintre un adolescent si parintii sai este suficient de buna, tanarul nu va intampina dificultati in a povesti lucruri valoroase parintilor.
Intrebarile sugerate mai sus, desigur, nu trebuie puse punctual, nu este vorba despre un interogatoriu. Ci ele constituie cateva repere intr-o discutie cu copiii in care parintii se arata interesati si preocupati de experientele zilnice ale celor mici. Sa nu uitam ca nu exista o reteta miraculoasa pentru o comunicare autentica si fructuoasa intre copii si parintii lor. Solutia, singura solutie as adauga, este cunoscuta doar de acest cuplu unic format de parinti si copiii lor. Si, din fericire, “ce ai facut azi la scoala?” nu presupune si nici nu necesita un raspuns standard.
Vezi cum arata drumul copiilor catre scoala in diverse zone ale lumii
Sursa foto: facebook.com
Foarte interesant, mulțumesc Alexa!
Ma bucur ca ti-a placut, Ioana!
Multumesc!