Cei mai multi parinti sunt de-acord ca bataia nu e rupta din rai, ci ca ea e echivalenta cu abuzul fizic. Unii sunt de parere insa ca, uneori, o palma data copilului nu strica. Parere infirmata de un nou studiu care arata ca palmuirea copilului este asociata cu inhibitii in dezvoltarea cognitiva si cu riscul aparitiei unui comportament antisocial si infractional.
Palmuitul copilului asociat cu abuzul fizic si riscul dezvoltarii unui comportament antisocial
Murray Strauss, fondator si codirector al Laboratorului de Cercetare Al Familiei, profesor de sociologie la Universitatea New Hampshire a dedicat mai bine de 10 ani cercetarilor legate de abuzul fizic asupra copiilor, indeosebi cel legat de palmuire.
Interesant este ca cercetarea sa a aratat ca palmuitul poate corecta comportamentul unui copil. Totusi, aceasta metoda de corectie nu este una mai eficienta decat alte modalitati cum ar fi dialogul cu copilul referitor la comportamentul sau, intreruperea din activitatea pe care o intreprinde pentru a sta cateva secunde in “time out” sau deprivarea copilului de unele privilegii.
A palmui copilul este asociat cu abuzul fizic si inseamna si incetinirea dezvoltarii sale mentale. Apare riscul ca cel mic, la randul lui, sa loveasca alti copii sau, ca adult, sa-si abuzeze fizic partenerul.
In ciuda avertismentelor date de psihologi impotriva oricarei forme de abuz a copiilor, majoritatea parintilor isi palmuiesc copiii, precizeaza studiul. Desi in peste 20 de tari este interzis sa-ti palmuiesti copilul, aceasta forma de abuz fizic continua sa fie des folosita.
Un copil batut va fi un copil mai puternic?
A palmui un copil nu-l va face mai ascultator sau mai puternic. In cel mai bun caz, aceasta metoda disciplinara va functiona o scurta perioada. In schimb, va lasa urma adanci in psihicul celui mic, rani care ii vor afecta cresterea si adaptarea ulterioare. Un copil batut este un copil care sufera. In aceasta situatie, este recomandata o vizita la psihologul pentru copii in vederea inceperii unui tratament psihoterapeutic.
Vezi si alte situatii in care e indicat sa ceri ajutorul unui psiholog pentru copii
Navigand pe netul romanesc iata ca am aflat pe saitul dumeavoastra.
Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut
surprins de calitatea articolelor de pe aceasta pagina si
va urez cat mai mult succes!