Depresia la copii: intre supradiagnosticare si strigat de ajutor
“Copilul meu are depresie”, “copilul meu este depresiv, ce ar trebui sa fac?”, “cum se manifesta depresia la copii” reprezinta preocupari pe care din ce in ce mai multi adulti le au in interactiunea lor cu copiii.
Abordam astazi un subiect complex care poate sa trezeasca diverse sentimente in cel ce se apleaca asupra lui: respingere, neputinta, furie, teama sau negare. Atunci cand vorbim despre depresie, fie ca ea se manifesta la copii sau adulti, avem tendinta sa reactionam in mod diferit in fata suferintei umane. Si fiindca depresia la copii ne duce cu gandul la o suferinta psihica extrema, putem experimenta trairi dintre cele mai primitive.
Asa cum se intampla in cazul ADHD-ului, si depresia la copii reprezinta adesea un diagnostic pus incorect, neconform cu realitatea psihica a celui mic. Supradiagnosticarea are loc mai ales atunci cand cel care pune diagnosticul nu este o persoana specializata in sanatate mintala, ci fie un apartinator, fie un educator, fie o persoana apropiata din anturajul copilului. In acest caz, anumite trairi firesti ale copilului sunt supraevaluate si astfel se ajunge la etichetarea copilului cu un diagnostic deloc placut. Trebuie sa amintim ca depresia la copii nu inseamna ca cel mic a avut o zi mai proasta, a refuzat sa manance sau sa mearga la gradinita sau la scoala si a manifestat apatie si lentoare psiho-motorie. Aceste stari, chiar daca se regasesc in simptomatologia depresiei la copii, nu inseamna in mod necesar ca sunt elemente ale unei entitati patologice, ci pot reprezenta strigate de ajutor ale copilului in fata unor dificultati carora nu stie cum sa le faca fata. Diagnosticul de depresie, la copii sau la adulti, este pus in functie de intensitatea simptomelor si de persistenta lor in timp. De aceea, cel mai indicat este ca atunci cand se remarca prezenta unei simptomatologii care duce cu gandul la depresie, copilul sa fie vazut de un specialist in sanatate mintala, fie el psiholog pentru copii, psihoterapeut sau psihiatru.
Depresia la copii se manifesta prin agresivitate fizica si verbala
Asa cum aminteam mai sus, simptomul reprezinta un strigat de ajutor al celui mic in fata dificultatilor afective carora nu are capacitatea sa le faca fata. Daca privim astfel depresia la copii, sau anxietatea, sau hiperactivitatea, sau dificultatea de a se concentra, dispare tendinta etichetarii care este atat de nociva si care sta in calea gasirii ajutorului potrivit pentru cel aflat in suferinta. Pe de alta parte, este important ca atunci cand auzim strigatul de ajutor al celui suferind, sa fim receptivi si sa-i oferim ajutorul potrivit.
Prin urmare, va invit sa exploram, sa numim si sa punem in cuvinte cateva dintre strigatele de ajutor ale copilului. Unul dintre ele, foarte prezent la copiii aflati in suferinta psihica, este agresivitatea. Fie ca este vorba de un copil agresiv fizic sau verbal, acest comportament este adesea asociat cu depresia la copii. Un copil care nu are capacitatea de a pune in cuvinte sau de a simboliza suferinta sa psihica cauta sa se faca auzit prin intermediul comportamentului sau. Or un comportament agresiv va pune imediat in alerta pe adultul din preajma. Este important sa privim dincolo de comportamentul copilului, dincolo de suprafata, pentru a vedea cauza care a generat un astfel de comportament si pentru a gasi solutia potrivita.
Depresia postpartum influenteaza reactia copilului la stres
Depresia la copii se manifesta prin refuz scolar si/sau alimentar
Un alt strigat de ajutor al copilului care sufera depresie este dat de refuzul scolar sau alimentar. Copilul spune ca nu-i mai face placere sa mearga la scoala, mentinand intotdeauna un spirit autocritic in care ghicim teama de esec al celui mic. Adultii din jur pot interpreta acest comportament ca un dezinteres fata de scoala. Intr-adevar, aici este vorba despre un dezinteres, dar acesta nu tine de vointa copilului. Nu este vorba nici despre lene, ci despre o stare persistenta de lentoare psihica si motorie pe care copilul nu o poate evita sau ascunde.
Copilul poate, de asemenea, sa refuze mancarea sau, dimpotriva, sa aiba tendinta de a manca mai mult decat ii este necesar. Pot aparea insomnii sau hipersomnii. Copilul are frecvent cosmaruri care sa-l trezeasca in timpul somnului.
Depresia la copii si imbolnavirile repetate ale acestora
Un puternic strigat de ajutor al copilului catre adultul semnificativ pentru el este dat de imbolnavirile frecvente ale celui mic. Am vazut mai sus ca depresia la copii se manifesta prin comportamentul afisat de acestia. La fel de adevarat este ca urmele suferintei psihice se pot exprima si prin intermediul corpului copilului. Starile gripale frecvente ale celui mic precum si acuzele somatice ale acestuia (durere de burta, durere de cap, durere difuza in corp) reprezinta posibile simptome ale depresiei si anxietatii.
Afla simptomele depresiei la copii si adolescenti
Sursa foto: eidikidiapaidagogisi.blogspot.gr