Abuzul sexual asupra copiilor: cum il recunoastem si cum poate fi prevenit

163 Shares

Abuzul sexual asupra copiilor

Abuzul sexual asupra copiilor reprezinta un subiect a carui abordare este una extrem de sensibila si care starneste o serie de reactii emotionale de la repulsie, revolta sau furie pana la teama, rusine, vinovatie, neputinta sau tristete. A discuta despre abuzul sexual al copiilor este cu atat mai dificil cu cat el implica o agresiune de natura sexuala asupra unui copil vulnerabil si neputincios. Mai mult, este vorba despre un raport de putere deloc echitabil: agresorul se va afla intotdeauna pe o pozitie superioara fata de victima sa.

 

Abuzul sexual asupra copiilor: diferenta dintre agresiunea sexuala si gesturile de tandrete

Un abuz sexual poate fi adesea mascat de asemanarea sa cu manifestarile tandre de iubire asupra copiilor. Totusi, tandretea nu inseamna agresiune sexuala si nici agresiunea sexuala nu are nimic in comun cu tandretea. De pilda, acelasi gest de a mangaia un copil sau a-l pupa pe obraji poate reprezenta un act de iubire intr-o situatie, iar intr-alta poate fi vorba despre o agresiune.

Pentru a preveni o agresiune sexuala fata de un copil este necesar sa cunoastem, ca adulti, ce inseamna abuzul sexual si cum se manifesta el in raport cu victima. Agresiune sexuala impotriva copiilor inseamna orice gest manifestat prin contactul cu un copil, contact al carui scop este de a stimula si de a produce satisfactie sexuala. Poate fi vorba despre mangaieri, atingeri ale zonelor genitale, sarutari, masturbare, penetrare genitala. Poate fi vorba, de asemenea, despre interactiuni online intre copil si agresorul sau, interactiuni care stimuleaza sexual agresorul.

Diferenta radicala dintre gestul tandru si agresiunea sexuala este data de ceea ce se petrece in mintea celui care initiaza actul. Iubirea tandra se manifesta prin gesturi de afectiune fata de copil care sunt desexualizate si care au legatura cu o relatie de iubire. Agresiunea sexuala se refera la un act al carui scop va fi, intotdeauna, implinirea unor dorinte de natura sexuala.

Exista multe situatii de abuz sexual asupra copiilor in care abia cand acestia ajung la varsta adulta pot vorbi si elabora aceasta experienta traumatica. In acelasi timp, exista si situatii in care copiii acuza o agresiune sexuala acolo unde ea nu exista. In acest scop, recomand filmul The Hunt (2012) de Thomas Vinterberg care pune in discutie dificultatile de a diferentia corect intre gesturile tandre de iubire si agresiunea sexuala, precum si rolul pe care il joaca fantasmele copilului in developarea acestor dificultati.

Aflati aici cand e recomandat sa mergeti cu copilul la psiholog

Abuzul sexual asupra copiilor poate fi prevenit prin educatia pe care o primesc in copilarie

Exista mitul conform caruia pedofilul este un strain care ademeneste cu bomboane copilul din parc, scapat cateva minute de sub supravegherea adultului ingrijitor. Aceasta este o imagine falsa, cu atat mai mult cu cat statisticile arata ca abuzul sexual asupra copiilor este facut de o persoana afla in vecinatatea victimei. Poate fi vorba despre o ruda, un prieten de familie, un conducator religios, un vecin sau un profesor. De asemenea, se considera ca doar barbatii sunt cei care abuzeaza sexual copii. Gresit. Exista si femei care abuzeaza sexual copiii. Agresorul sexual poate avea varste cuprinse intre 12-13 ani si 80+ ani.

Abuzul sexual asupra copiilor produce simptome precum:

  • retragere sociala,
  • acuze somatice (dureri de burta, de cap, de spate, varsaturi),
  • anxietate,
  • depresie,
  • tulburari de somn,
  • tulburari ale apetitului alimentar,
  • esec scolar,
  • enurezis,
  • autostimulare frecventa a zonei genitale etc.

Cititi aici despre depresia la copii

 

Urmarim, in continuare, cateva sugestii prin care ii putem educa pe copiii nostri in legatura cu corpul, sexualitatea si identitatea lor:

1. Discutati cu copilul despre sexualitate

Abuzul sexual poate fi prevenit prin educatia copiilor, chiar de la varste fragede. Incepand cu varsta de 3-4 ani, copiilor li se poate explica, pe intelesul lor, lucruri legate de sexualitate. De altfel, copiii insisi manifesta in mod natural curiozitate in legatura cu acest subiect atunci cand exprima interes pentru felul in care se nasc copiii si originea acestora.

In jurul varstei de 3 ani, copilul incepe sa fie preocupat de diferentele anatomice dintre sexe. Acesta este un bun prilej de a-i vorbi despre sexualitate. Sexualitatea nu reprezinta nu subiect tabu, rusinos, care sa fie ascuns celor mici. Chiar daca parintii sau persoanele de ingrijire nu ii vorbesc micutului despre aceasta preocupare, el insusi va cauta si va imagina raspunsuri care sa ii satisfaca intensa curiozitate.

2. Invatati-l pe copil despre limitele corporale

Incepand cu varsta de 3 ani putem incepe sa-i vorbim copilului despre limite. Aceasta implica si limitele referitoare la propriul corp, la faptul ca fiecare persoana are un corp care ii apartine, pe care il ingrijeste si asupra caruia doar el are drepturi. De pilda, copiilor nu li se va cere sa accepte, in ciuda dorintei lor, sa fie atinsi, mangaiati, pupati cand ei nu doresc acest lucru. Cu totii cunoastem imaginea aparent idilica a unui unui copilandru rosu in obrajori, cu o adanca urma de furie si neputinta pe fata, cand este pupat zgomotos de o matusica zambitoare care are, de altfel, cele mai bune si tandre intentii fata de copil. Este o imagine aparent idilica pentru ca ea tradeaza neplacerea si furia copilului asociata cu neputinta sa de a refuza gesturile de afectiune ale matusicii.

Discutati cu copilul despre organele genitale si zonele intime si explicati-i implicatiile speciale pe care le comporta intimitatea fizica.

3. Supravegheati activitatea online a copilului

Pana la varsta de 15-16 ani, e bine ca parintii sa stie despre activitatea online a copilului lor. Mediul online este unul favorabil initierii si perpetuarii agresiunilor sexuale cu atat mai mult cu cat identitatea agresorului poate fi astfel ascunsa.

4. Construiti o relatie cu copilul in care sa-i permiteti sa vorbeasca despre nelinistile si vulnerabilitatile lui

Incurajati-l sa exprime ceea ce gandeste si simte. Aceasta ii va spori nu doar increderea in sine, ci il va ajuta sa fie congruent cu ceea ce simte si ceea ce exprima in exterior.

 

Abuzul sexual asupra copiilor reprezinta o experienta traumatica si genereaza o suferinta intensa si o rana greu de vindecat. Adultul abuzat sexual in copilarie va duce cu el aceasta povara ani grei si va incerca, prin diverse mijloace, sa faca fata efectelor distructive pe care au lasat-o in el aceasta dureroasa experienta.

Daca ati suferit un abuz sexual in copilarie, psihoterapia psihanalitica va poate ajuta. Aflati aici ce presupune o psihoterapie psihanalitica.

Alexa Bîtfoi

Este psihoterapeut pentru copii si adulti, specializat in psihoterapie psihanalitica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.