Problemele deprinderii toaletei la copii sunt tot mai frecvente si ii determina pe parinti sa caute ajutor la pediatru, neurolog, psiholog pentru copii. Chestiunea deprinderii controlului sfincterian a devenit cu atat mai importanta in societatea noastra cu cat acceptarea la gradinita a unui copil este conditionata de dobandirea acestei achizitii. Prin urmare, parintii care sunt nevoiti sa se intoarca la locul de munca se simt presati sa isi deprinda copilul cu toaleta pentru ca doar astfel este posibila inscrierea la gradinita. Acesta este unul dintre motivele pentru care apar dificultati de dobandire a controlului uretral si sfincterian la copii.
In mod obisnuit, un copil in jurul varstei de 3 ani ar trebui sa fie pregatit sa controleze actul urinarii si al defecarii. Nu este o sarcina usoara pentru el, cu atat mai mult cu cat deprinderea toaletei presupune obedienta fata de adult si capacitatea copilului de a lasa ca ceva din el, al lui, sa fie lasat de bunavoie si, ulterior, sa fie aruncat. Pe de alta parte, un copil care a dobandit control sfincterian si uretral urmare a faptului ca a fost pregatit s-o faca, este un copil care va fi mandru de succesul lui si a carei stima de sine se va contura pozitiv.
Copilul face pipi in pat: intre incontinenta urinara si controlul uretral si sfincterian
Pana la 3 ani, copilul face pipi in pat. Acest lucru nu este ingrijorator nici pentru parinti, nici pentru copil. Incepand cu varsta de 2 ani, copilul incepe sa devina constient de senzatiile sfincteriene. Incepe sa le controleze si chiar sa le foloseasca drept moneda de schimb in negocierea sa cu adultul. De cate ori nu am intalnit situatia in care copilul accepta sa faca la olita doar pentru ca mama i-a promis o recompensa? Sau, dimpotriva, copilul refuza sa foloseasca olita sau toaleta tocmai pentru ca sa-si “pedepseasca” parintii pentru ca nu i-au satisfacut o dorinta? Observam asadar ca deprinderea toaletei se construieste in jurul relatiei dintre copil si parinti sau ingrijitori. Cand copilul dobandeste control sfincterian si reuseste astfel sa isi controleze productiile este foarte mandru de aceasta realizare si simte ca este stapan pe sine. Toate acestea se intampla intr-o perioada in care copilul este tot mai constient de propriul sau corp si de ceea ce poate face cu el.
Datorita implicatiilor pe care le are asupra psihicului copilului si asupra sanatatii sale emotionale, este foarte important ca deprinderea toaletei sa se realizeze in ritmul propriu al celui mic. Parintii ar trebui sa faciliteze acest proces prin explicatii oferite asupra actului de a urina sau de a defeca, explicatii despre olita si toaleta si despre “drumul” fecalelor dupa ce ajung in closet, fara a deveni ei insisi prea rigizi sau insistenti in incercarea de a-l determina pe copil sa faca la olita. Sigur, copilul poate accepta sa foloseasca olita pentru ca isi doreste sa ii multumeasca pe mama sau pe tata. Insa important este ca fiecare pas sa ii apartina si atunci cand reuseste sa poata fi mandru de acest lucru. Parintii pun uneori presiune asupra copilului fie din cauze personale, adesea inconstiente, legate de propriile lor experiente din copilarie cu deprinderea toaletei, fie din motive exterioare cum ar fi presiunea din partea gradinitei.
Vedeti care sunt fricile copiilor in functie de varsta
Copilul face pipi in pat: cand enurezisul devine o problema
Cand copilul face pipi in pat sau face pe el in timpul zilei sau in timpul noptii dupa varsta de 6-7 ani, inseamna ca este o problema care necesita consultarea unui pediatru. Daca s-au exclus cauzele fiziologice sau neurologice pentru enurezis, este indicat ca parintii sa se adreseze unui psiholog pentru copii. Adesea, cauzele enurezisului sau encoprezisului la copii sunt psihologice. In situatia in care copilul face pipi in pat odata cu intrarea la scoala va manifesta probleme legate de agresivitate, va avea o stima de sine scazuta si e posibil sa inregistreze rezultate slabe la scoala. Enurezisul nocturn devine cu atat mai problematic cu cat afecteaza viata sociala a copilului scolar. Odata cu intrarea la scoala, se creeaza aliante intre copii si astfel apar invitatiile de a ramane peste noapte la un prieten sau altul. De asemenea, copiii mai mari merg in tabere. Ne putem inchipui cat de dificil este pentru un copil de 6-10 ani sa fie invitat sa doarma la un prieten sau sa i se ofere posibilitatea de a merge intr-o tabara si sa fie nevoit sa refuze din cauza incontinentei sale urinare. Nu exista umilire mai mare pentru un copil decat aceea ca un prieten sa stie ca face pe el. Acest lucru provoaca sentimente puternice de rusine si anxietate si perturbeaza imaginea copilului despre sine insusi. In aceasta situatie, parintii nu trebuie sa puna presiune asupra copilului, ci sa incerce sa inteleaga dificultatea copilului si sa-l ajute.
Citi despre privatizarea copilariei: despre “parintii-elicopter” si “copiii-minune”
Copilul face pipi in pat: cateva cauze ale enurezisului
Cateva dintre cauzele psihologice pentru care copilul face pipi in pat sunt:
- nasterea unui fratior: in aceasta situatie udarea patului semnifica regresia copilului la o etapa anterioara de dezvoltare;
- mutarea domiciliului;
- tensiunile familiale;
- cosmarurile repetate;
- terorile nocturne;
- probleme legate de integrarea scolara;
- divortul parintilor;
- abuzul fizic sau psihic asupra copilului;
- abuzul sexual.
Enurezisul la copii este o problema spinoasa care invalideaza viata sociala a acestora si produce adesea nefericire si chiar disperare. In situatia in care copilul dumneavoastra sufera de incontinenta urinara cereti ajutorul psihologului pentru copii care va va oferi cele mai bune indicatii de tratament.
O alta cauza este spina bifida, chiar oculta; sistemul nervos nu se maturizeaza suficient de repede; de multe ori nu se stie de ea si copilul si parintii sunt chinuiti, incercandu-se remedierea altor cauze care, insa, nu sunt reale. Investigati si aceasta posibilitate!
Multumim pentru informatie! Sigur, asa cum e precizat in articol, e important sa excludem cauzele medicale inainte de a ne gandi la cauzele psihologice pentru enurezisul la copii.
Spina bifida este o anomalie congenitala si inseamna dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera. Este vorba, asadar, de o ruptura pe coloana. Spina bifida oculta este forma usoara a afectiunii, “oculta” insemnand, in latina, “ascunsa”.
6 ani noaptea face pipi în pat