Cand partenerul are depresie, uneori, aceasta situatie este dificil de gestionat de celalalt partener de cuplu. Depresia este o tulburare care afecteaza in aceeasi masura relatiile persoanei in suferinta, precum si relatia persoanei cu sine. Daca partenerul are depresie poate fi iritabil, anxios, uneori absent, alteori intruziv. Poate cere atentie mai multa sau, dimpotriva, doreste singuratatea. Starea generala de apatie specifica depresiei influenteaza in mod negativ relatia de cuplu. Ca partener care isi doreste sa ajute iubitul/iubita in suferinta, este dificil de acceptat ca exista posibilitatea ca actiunile sale sa nu aiba un impact prea mare asupra imbunatatirii starii persoanei cu depresie. Sentimentul ca, intr-un fel, suntem responsabili pentru boala celui de langa noi este greu de tolerat. Apar, de asemenea, sentimente de vinovatie si neputinta. Nefericirea partenerului sa fie, oare, consecinta a comportamentului nostru? Am gresit cu ceva in relatie? Nu am oferit destul? Iata niste intrebari pe care partenerul celui care sufera depresie si le pune adesea.
Cand partenerul are depresie relatia de cuplu sufera transformari
Propun sa ne aplicam in continuare asupra unor sugestii utile pentru partenerul celui care trece printr-un episod depresiv.
- Nu tu esti cel responsabil pentru depresia partenerului
Unul dintre cele mai importante lucruri de constientizat pentru partenerul celui afectat de depresie este ca nu el este cel responsabil pentru afectiunea celui iubit. Depresia este o tulburare care tine seama de factori interni, de constitutia psihica a cuiva, precum si de factori ereditari. Intr-adevar, depresia poate fi “declansata” de anumite circumstante exterioare. Dar constitutia interna este semnificativa.
Putem sa ne ajutam partenerul in depresie oferindu-i suportul si disponibilitatea noastra, insa nu putem sa fim salvatorul lui. Nu esti vinovat pentru depresia partenerului tau. Insa este important sa-ti asumi responsabilitatea pentru propriile simtaminte si actiuni.
Afla in ce fel depresia postpartum afecteaza reactia copilului la stres
- Cand partenerul are depresie este important sa pui limite clare
E minunat faptul ca doi oameni se intalnesc, se indragostesc si aleg sa traiasca o relatie de iubire. Sentimentul de contopire cu un celalalt, de impreuna-simtire cu cineva apropiat este unul dintre cele mai frumoase, nu-i asa? Cu toate aceste, relatia respectiva primeste doi oameni. Fiecare dintre ei e diferit, fiecare are dorinte si nevoi proprii. Personalitatea unuia e diferita de a celuilalt. Tocmai aceasta intalnire intre doua personalitati unice pune bazele unei relatii de cuplu fericite.
In cazul in care partenerul are depresie si trece printr-un moment dificil in viata sa, celalalt din relatie are nevoie sa diferentieze clar intre propriile sentimente si cele ale persoanei iubite. Il putem ajuta pe cel iubit ascultandu-l, oferindu-i suportul nostru, incurajandu-l poate sa mearga la un specialist psiholog psihoterapeut. A accepta ca depresia este o afectiune care poate fi tratata cu ajutorul specialistului este foarte important. Acest lucru dizolva sentimentele de vinovatie ale partenerului neafectat si il ajuta sa inteleaga ca a depasi depresia nu depinde de vointa celui afectat.
- Nu-ti neglija propriile nevoi emotionale
Partenerul celui afectat de depresie poate fi prins cu totul, absorbit, inghitit de starea celuilalt. Se poate simti ranit sau neglijat din cauza starii generale de apatie si de lipsa de interes pentru lucruri si pentru viata a celui cu depresie. Poate simti ca, in ciuda eforturilor sale de a ameliora starea celui iubit, acesta il respinge. Prin urmare, are nevoie sa-si indrepte atentia si spre unele preocupari personale. De pilda, este util sa discute cu un prieten sau sa isi acorde un timp personal de relaxare. Poate chiar sa vada el insusi un psiholog care sa-l ajute sa inteleaga mai bine situatia dificila prin care trece.
- Depresia partenerului pune in discutie relatia de cuplu
Spuneam mai sus ca depresia este influentata de factori interni si iese la lumina in anumite circumstante exterioare. Pe de alta parte, depresia partenerului pune in discutie si relatia de cuplu. Sentimentele de vinovatie, de neputinta si de abandon reprezinta o grea povara pentru oricine. Stabilitatea relatiei de cuplu este si ea zdruncinata. De aceea, e important pentru ambii parteneri sa gaseasca resurse pentru a depasi momentele dificile. Se poate intampla insa ca aceste resurse sa nu fie gasite in interiorul celor doi. In acest caz, e nevoie de un timp special pentru a regandi si a reamenaja termenii relatiei.
Afla cum se manifesta depresia la copii
Pentru ca depresia este o afectiune care-si intinde tentaculele asupra relatiilor cu cei apropiati, necesita o reflectare a lucrurilor in profunzime. Nu exista remedii universale si nici solutii magice pentru cei al caror partener e afectat de depresie. Situatiile de mai sus sunt niste sugestii si trebuie luate ca atare. Implicatiile sunt diferite de la caz la caz, asa ca problema nu poate fi tratata facil. Si nici rezolvata astfel. Primul pas este acela de a scoate de sub tacere depresia partenerului si de a permite sa se vorbeasca despre ea si despre modul in care acest lucru il afecteaza si influenteaza pe celalalt.
Sursa foto: 32069.spull.netcdn.net
Daca doresti sa-mi adresezi o intrebare sau sa faci o programare la cabinet, scrie in formularul de mai jos: