Cum le vorbim copiilor despre sexualitate

38 Shares

cum se fac copiii copii sex sexualitate

De unde vin copiii? Ce înseamnă sexul? Dar sexualitatea?

sunt întrebări pe care toţi copiii şi le pun la un moment dat. Această curiozitate împletită în acelaşi timp cu fascinaţia de a găsi răspunsuri apare în jurul vârstei de 4-5 ani. Din păcate, de cele mai multe ori, părinţii sau adulţii din preajma copilului care aduce în discuţie subiecte legate de sex nu sunt pregătiţi să discute despre ele. Sexualitatea este încă un subiect tabu.

Trebuie menţionat că există situaţii în care părinţii povestesc că micuţul lor nu a adus niciodată vorba despre aceste întrebări. Prin urmare, ei cred ca nu s-a gândit vreodată la ele. Realitatea este că, pentru a discuta cu părinţii subiecte de orice fel, copilul trebuie să simtă că aceştia vor fi deschişi în a-l asculta, a-l înţelege şi a-i răspunde. Altfel spus, copilul va vorbi cu ai lui dacă va simţi că şi aceştia sunt pregătiţi s-o facă.

Zilele acestea a apărut un filmuleţ pe Youtube care a adunat peste 5 milioane de vizionări, un clip în care nişte părinţi discută cu copiii lor despre sex şi sexualitate pentru prima oară. Filmul este făcut de cei de la Cut şi se numeşte The Birds and the Bees.

Ştii ceva despre relaţiile sexuale?

o întreabă un tătic pe fetiţa lui, Melody, care arată cam de 9 ani.

sex sexualitate copii the_cut_birds_and_bees2
Ceilalţi patru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani sunt aşezaţi la o masă împreună cu unul dintre părinţi sau cu ambii şi li se pun întrebări asemănătoare celei de mai sus. Se poate observa că aceste chestiuni îi incomodeazăpe cei mici. Putem afirma că este vorba despre rusine, ruşinea care pluteşte în jurul unui subiect tabu precum cel legat de sex şi de conceperea copiilor. Este vorba despre o situaţie plină de anxietate, atât pentru adulţi cât şi pentru copiii lor. Nu este uşor să vorbeşti cu un micuţ de 5 ani despre ce este un penis, sau un vagin, sau despre cum se consumă o relaţie sexuală. Reacţia unora dintre protagoniştii filmului este de a-şi acoperi urechile cu mâinile şi de a ţipa. Există însă şi părinţi care au o abordare foarte adecvată privind subiectul în discuţie, precum acestea:

Aşadar mami şi tati au mers împreună în dormitor, ne-am dat toate hainele jos, ne-am băgat în aşternuturi unde era cald, apoi mami şi tati au avut un dans special şi… iată-te! Aşa ai fost conceput!

sau

Vezi acest buzunar? Imaginează-ţi că acest buzunar este un vagin. Ca să te avem pe tine, tati şi-a pus penisul în buzunăraş. Înţelegi?

Deliciul filmuleţului este dat de o situaţie în care un băiat de aproximativ 7 ani pare că el este cel care îl învaţă pe tatăl lui despre toate aceste chestiuni “murdare”. De unde ştie atât de multe? L-a învăţat fratale lui mai mare. 🙂

Alexa Plescan

Este psiholog si psihoterapeut pentru adulti, copii si adolescenti. Pentru programari in Bucuresti scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.