Odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, multi dintre copii par flamanzi dupa cadouri. Zilele trecute, intreb intr-un grup de copii cu care lucrez ce anume ii face bucurosi. Aproape toti imi raspund ca gandul la cadoul care sta sa vina de la Mosul, iata cel mai mare prilej de bucurie pentru ei. Cel putin in luna Decembrie, luna sarbatorilor, a Craciunului, a cadourilor si a bucuriei propovaduite la orice colt de strada.
Copiii sunt expusi zilnic mijloacelor de comunicare al caror scop in aceste zile speciale este de a-si mari profitul. Traim in era consumerismului si acest lucru se resimte si in dorintele celor mici. Sa ne imaginam un copil pe care-l vedem pe ecranul televizorului sau al calculatorului care sta si priveste cu o admiratie profunda o jucarie. Ne uitam atent la chipul lui si citim placerea, satisfactia implinirii dorintei. Acest copil pare foarte fericit pentru ca a intrat in posesia jucariei ravnite. Acum sa ne imaginam un copil pe care-l cunoastem. Propriul fiu/fiica sau copilul unor prieteni. Are o lista luuuunga pentru Mosul si asteapta nerabdator sa-si primeasca darurile. Are si unele temeri legate de asteptatul eveniment. Nu a fost foarte cuminte, dar spera ca Mos Craciun sa-l ierte si-n acest an. Acest copil cere o sumedenie de obiecte. Foarte multe jucarii, obiecte neinsufletite care, pentru o clipa, il vor face fericit. Asemenea copilului din reclama de la televizor pe care l-am creionat mai sus.
Care este, de fapt, cadoul pe care copiii si-l doresc de sarbatori?
Un copil care cere fara nesat daruri este un copil care pare ca nu se satura niciodata. De fiecare data este vorba despre o noua jucarie care sa-i satisfaca o nevoie. Isi pierde repede interesul pentru ceva ce parea ca-l va multumi pentru o vreme indelungata si cere un nou obiect. Asadar, copilul care incarca excesiv lista de cadouri pe care Mosul i le va livra in noaptea magica este un copil a carui nevoie nu este pentru obiecte neinsufletite. Ci pentru o legatura profunda de iubire. O legatura cu parintii sai. Iata ce se ascunde deci in spatele cererilor imperative ale copiilor de a li se da cadouri nenumarate. Cand primesc un obiect, in mintea lor, ei se imbraca, se infasoara cu acel dar care este ca o anvelopa. Ca ceva al carui scop este sa il faca sa se simta protejat si iubit. Pentru ca nevoia lui reala este de iubire si de legaturi profunde cu persoanele importante pentru el, semnificatia obiectul primit in dar isi va pierde repede conturul. Apoi, din nou, copilul va avea nevoie de altceva care sa-l ajute sa regaseasca si sa retraiasca experienta descrisa mai sus.
Cateva cadouri de pret pe care le poti oferi copiilor de Sarbatori (si nu numai):
- Asculta-l pe copil: fii atent la cererile lui, la cadourile pe care si le doreste. Vorbeste cu el si vezi ce semnificatie au pentru el toate aceste obiecte.
- Fii atent la nevoile lui emotionale: asa cum am explicat mai sus, dorinta copiilor de a primi foarte multe daruri are la baza nevoia lui de iubire si de legatura autentica. Copilul care cere obiecte tot timpul este un copil care are nevoie sa se simta invelit cu multa atentie, intelegere si tandrete.
- Regandeste comportamentul copilului: fa un experiment de gandire si spune-ti ca, de fiecare data cand cel mic are un comportament nedorit, el cere de fapt iubire. Raspunde intai acestei nevoi, apoi te poti ocupa si de conduita.
- Ofera-i variante de cadouri: de multe ori, copiii cer lucruri pe care parintii nu si le permit financiar. De aceea, ofera-i copilului o lista cu optiuni din care el sa aleaga. Iata cum cererea si primirea darului implica o conlucrare intre copil si parinti. Ii poti spune sa aleaga intre o carte preferata, o jucarie preferata, o vizita la muzeu etc.
- Invata-l sa daruiasca: va fi o provocare, sunt copii pentru care e dificil sa renunte la jucarii sau la hainute. Implicandu-l pe cel mic intr-un proces in care el ofera unui alt copil un obiect care ii apartinea, il vei invata nu doar empatia, ci si sa valorizeze mai mult lucrurile. Nu in ultimul rand, bucuria lui ca a ajutat pe un semen va sterge urmele regretului despartirii de un obiect personal.
- Ia-ti timp pentru tine si familia ta. Ca doar in asta consta, in cele din urma, magia sarbatorilor, nu?
Sursa foto: http://worldobserveronline.com/