“Psiholog copii? Cand apelez la un psiholog pentru copii? Care este cel mai bun psihoterapeut pentru copilul meu? Unde gasesc un specialist in consiliere si terapie in Bucuresti, sau Constanta, sau Timisoara, sau Iasi atunci cand hotarasc sa-l duc pe copilul meu?”
Iata cateva dintre intrebarile esentiale pe care si le pune un parinte inainte de a calca pragul unui cabinet de psihologie. Intrebari legitime si totodata utile care pregatesc intr-o masura demersul terapeutic ce urmeaza a fi inceput. Desigur, ca parinte al unui copil, cu totii simtim nevoia sa avem siguranta ca tratamentul pentru copilul nostru este unul adecvat nevoilor si particularitatilor celui mic. Cu atat mai mult vom simti nevoia sa gasim un psiholog copii competent cu cat acesta urmeaza sa se ocupe de aspecte ce tin de starea psihica si sufleteasca a copilului nostru. Atunci cand incredintam propriul copil unui alt adult pentru o vreme, avem nevoie sa stim ca acesta va fi intr-un mediu protejat in care se va simti in siguranta. Un psiholog pentru copii este pregatit in asa fel incat sa inteleaga foarte bine aceasta preocupare a parintelui care va apela la serviciile lui. El stie ca, in primul rand, copilul care vine la psiholog are nevoie sa simta ca spatiul cabinetului este unul in care el se afla in siguranta. Abia dupa ce aceasta conditie este realizata, conditie care se numeste alianta terapeutica si sta la baza oricarui demers psihoterapeutic, psihoterapia pentru copii poate incepe efectiv.
Vezi cum il poate ajuta psihologul pe copilul agresat la gradinita sau la scoala
In continuare voi lua, pe rand, intrebarile puse la inceputul articolului si voi raspunde. Raspunsurile vor constitui niste repere pentru parintii care urmeaza sa apeleze la un psiholog pentru copii.
Psiholog copii: cum il aleg?
In primul rand, psihologul la care urmeaza sa mergem cu copilul, trebuie sa fie certificat. Adica el trebuie sa figureze in Registrul Psihologilor din Romania. Acest lucru poate fi aflat accesand siteul Colegiului Psihologilor din Romania. Psihologul de copii poate fi gasit prin intermediul unor cunostinte, al medicului de familie, al pediatrului sau psihiatrului, pe internet etc. Indiferent pe ce cale ajungem la specialist, intr-un fel, noi l-am investit deja pe terapeut prin recomandarile pe care le-am aflat despre el. In acest punct, este important sa stim ca un psiholog bun pentru copii nu primeste aceasta eticheta doar in functie de recomandarile pacientilor sau de informatiile aflate pe internet despre el. Un psiholog bun adulti sau un psiholog copii bun, iata un lucru foarte greu de definit deoarece fiecare caz dintr-o psihoterapie este unic si specialistul abordeaza diferit fiecare pacient in functie de particularitatile acestuia. De aceea, parintele care merge cu copilul lui la psiholog, este bine sa se ghideze dupa propriile impresii si sentimente pe care le are dupa o intalnire sau cateva intalniri preliminarii (inainte de inceperea terapiei) cu terapeutul. Simte ca el e persoana potrivita care il poate ajuta in mod real pe copilul lui? Daca da, atunci psihoterapia poate incepe.
Care este cel mai bun psiholog psihoterapeut pentru copilul meu?
Asa cum subliniam mai sus, “cel mai bun psiholog psihoterapeut pentru copii” este o sintagma a carei valoare de adevar e dificil de stabilit. Eficienta unei psihoterapii poate fi vizibila intr-un timp mai scurt sau mai lung. Aceasta depinde de complexitatea cazului si de dinamica relationala dintre terapeut si pacientul sau. Lucru valabil si in cazul psihoterapiei cu copii. Daca un medic de familie sau un pediatru, de pilda, prescrie o reteta pe baza de medicamente care se va dovedi eficienta pentru copil (sau adult) in cateva zile sau saptamani, intr-un proces psihoterapeutic este nevoie de timp. In primul rand, nevoie de timp pentru a se construi o relatie, o alianta de lucru care sa faciliteze interventiile terapeutice ulterioare. Apoi, de cele mai multe ori, un simptom (depresie, anxietate, insomnie, agitatie motorie, randament scazut la scoala) ascunde o suferinta profunda. O psihoterapie pentru copii ajuta la diminuarea unui simptom pana la disparitia lui. Insa acest simptom are o cauza. Daca in cadrul terapiei nu se ajunge la cauza, simptomul initial poate fi dizolvat, dar doar pentru a aparea un altul. De exemplu, ducandu-l pe copilul care este agitat la gradinita sau la scoala la psiholog, dupa cateva sedinte, acest simptom dispare. Insa, dupa ceva vreme, parintele observa cum copilul lui devine abatut si retras. Iata cum o singura cauza genereaza diverse simptome. In general, tipul de terapie care abordeaza cauza simptomului si aduce o amelioarare globala si pe termen lung este psihoterapia psihanalitica. Exista in Romania (in Bucuresti, Brasov, Timisoara si alte cateva orase) psihologi pentru copii formati in aceasta orientare terapeutica pe care o recomand.
Vezi ce presupune psihoterapia cu copiii
Psiholog copii: cand sa apelez la el
Acum ca am punctat cateva dintre reperele pe care le avem in vedere atunci cand luam hotararea de a apela la psihologul pentru copii, haideti sa vedem care sunt semnalele pe care un parinte le poate observa la copilul lui si pe care psihoterapia pentru copii le trateaza eficient:
- copilul simte o teama coplesitoare atunci cand trebuie sa mearga la gradinita sau la scoala; acest lucru se manifesta prin somatizari precum dureri de cap, de stomac, diaree etc. care apar chiar in momentul in care copilul urmeaza sa mearga in mediul respectiv;
- simte frica excesiva daca, in jurul varstei de 4-6, trebuie sa mearga in medii in care parintii sai nu sunt prezenti (la prieteni, intr-o excursie etc.); frica poate fi indreptata asupra copilului (“imi este teama sa raman fara parinti”) sau asupra parintilor (“parintilor mei li se poate intampla ceva rau cand eu nu sunt in preajma lor”);
- manifesta comportament agresiv verbal sau fizic in relatiile cu alti copii sau adulti;
- are dispozitii depresive si sta izolat;
- este preocupat excesiv de jocuri pe calculator;
- este preocupat excesiv de mancare (fie refuza mancarea, fie mananca foarte mult);
- are adesea cosmaruri sau manifesta insomnie;
- are preocupari exagerate si nefiresti pentru un copil legate de moarte sau boala;
- nu reuseste sa le comunice adultilor de incredere din jur ceea ce il nelinisteste sau il preocupa;
- fura in mod repetat obiecte;
- trece prin evenimente dificil de gestionat precum aparitia unui fratior / surioara, divortul parintilor, mutatul intr-o casa noua, moartea unei persoane dragi, probleme de sanatate ale lui sau ale cuiva apropiat etc.
Daca doriti sa imi adresati o intrebare sau sa faceti o programare la cabinet, scrieti in formularul de mai jos:
[contact-form-7 id=”5546″ title=”Untitled”]
Vezi recomandarile mele de psihoterapeut si psiholog copii si adulti in Bucuresti
Caut un psiholog pentru copii in Bucuresti. As putea face o programare la dv.? ioana
Sigur, vedeti datele de contact la sfarsitul articolului, mai sus, sau pe pagina de Contact a siteului.
Foarte util articolul, si eu m-am confruntat cu o situatie similara. Am cautat un psiholog ca sa merg cu baietelul meu pentru o problema aparuta cand era la gradinita. O colega de serviciu mi-a recomandat pe cineva psiholog de copii si am fost multumita. Oricum, inteleg de la dv. ca lucrurile ce tin de alegerea specialistului sunt mai complexe decat par la prima vedere
Ma bucur ca ati gasit specialistul de care aveati nevoie. Da, alegerea psihoterapeutului este complexa. Important e sa dam crezare sentimentelor noastre si sa le folosim atunci cand alegem.
Baietelul nostru plange aproape in fiecare noapte de cateva luni. Se trezeste speriat si spune ca viseaza monstri.ce e de facut? Am lasat o veioza aprinsa dar nu functioneaza. Mentionez ca are 5 ani si 7 luni
Buna seara, fata mea are 3 ani si merge din toamna asta la gradi.problema este ca nu s-a acomodat cred. Nu vrea sa participe la nici un curs la care vine alt adult in afara de educatoarea ei. Ce sa facem?E un copil energic si ii place sa afle lucruri noi. Nu intelegem de ce nu accepta sa participe. Credeti ca trebuie sa facem o programare la psiholog?
Buna ziua, sunt din Bucuresti si am nevoie de un psiholog pentru copii, dar si de un psiholog pentru noi, parintii. Baietelul nostru are 6 ani si a intrat in acest an in clasa pregatitoare. Cred ca e extrem de solicitant pentru el programul de la scoala pentru ca invatatoarea mi-a povestit ca plange des acuzand ca pauzele sunt prea scurte. Ceea ce m-a ingrijorat este ca invatatoarea mi-a spus ca intr-o criza de plans baiatul a spus ca el vrea sa moara pentru ca pauzele sunt prea scurte. Va rog sa ne spuneti cum putem lua legatura si sa ne recomandati si un psiholog pentru adulti. Multumesc!
Buna seara, vreau sa concretizez daca la sedintele psihoterapeutice cu copilul parintii asista?! Este bine sa asiste?!
@Remus, va recomand sa stati de vorba cu copilul si sa-l incurajati sa va povesteasca despre visele lui. In spatele monstrilor pe care ii viseaza s-ar putea sa fie niste temeri foarte mari pe care copilul nu are capacitatea de a le elabora si de a le da astfel un sens. Daca problema persista, discutati cu un psiholog.
Elena, cred ca trebuie sa aflati mai multe despre adultii cu care lucreaza fata dv. Pentru ca un copil mic sa participe la activitatile de la gradinita e nevoie sa se simta in siguranta cu adultul de langa el si sa simta ca se poate sprijini pe el. E posibil sa fie doar o chestiune de acomodare.
Mirela, imi puteti scrie la contact@alexaplescan.ro
Ol.Lo, parintii asista la prima intalnire, apoi e recomandat ca psihoterapia sa se desfasoare cu copilul. Parintii vor avea intalniri separate cu psihologul copilului.
Buna seara! Am un băiețel de 7ani care, de aproximativ o lună, refuză să meargă la școală pentru ca ii este foarte greu să stea fără mine ….el a fost un băiat dornic să fie independent și nu înțeleg de ce schimbarea aceasta brusca, mai ales că nu s-a întâmplat nimic deosebit în viața noastră,,,,cum sa reactionez, ce sa fac sa il ajut sa treacă peste această perioadă ? Mulțumesc!