• Despre
  • Ce face un psiholog
  • Newsletter
  • Login
Psihoterapeut psihanalist
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Psihoterapie psihanalitica adulti
  • Psihoterapie copii
  • Contact
No Result
View All Result
Psihoterapeut psihanalist
No Result
View All Result
Home Blog

Despre copiii neiubiti ai mamelor cu rani narcisice

Alexa Bîtfoi by Alexa Bîtfoi
in Blog, Psihoterapie
10
Copil neiubit de mama
8K Shares
Share
Pin
Share

Copil neiubit de mama

Exista in mediul online, dar nu doar in cel online, o nisa care creste tot mai mult, o nisa consacrata mamelor, maternajului, metodelor de parenting, a recomandarilor de tot felul si din partea oricui despre cum sa ne crestem copii fericiti, increzatori in ei insisi, adaptati cerintelor realitatii si sanatosi fizic si psihic. Acest lucru este benefic pentru ca vine in sprijinul femeilor pe cale sa devina mame sau al celor care au nascut deja. Pe de alta parte, exista si reversul medaliei si el se traduce in anxietatea si confuzia produse tocmai de surplusul de informatie, informatie care adesea este ea insasi plina de contradictii. In orice caz, aceste spatii dedicate mamelor sunt adesea contaminate de o imagine a maternitatii idealizata, o imagine care nu surprinde realitatea complexa a vietii de mama sau care evita, constient sau inconstient, sa aduca la lumina acele parti mai intunecate ale experientei maternitatii. In aceasi timp, exista in fiecare dintre noi o tendinta naturala catre idealizarea copilariei si, implicit, a mamelor noastre, idealizare care pune la adapost propria integritate si propriul sentiment de a ne simti vii.

Cand o femeie devine mama, in mintea si corpul ei se pun automat in miscare acele mecanisme care sa asigure supravietuirea si cresterea copilului ei. Acest lucru se intampla in mod natural daca din punct de vedere biologic si psihologic mama este suficient de sanatoasa. Aceasta sanatate, indeosebi cea psihica, nu este insa un dat, ci are mare legatura cu propria istorie personala a mamei, cu propriul bagaj afectiv, cu propriile experiente traite in familia din care provine. Este vorba despre un trecut afectiv sedimentat de-a lungul vietii care pregateste, uneori cu succes, alteori fara succes, experienta maternitatii.

Află despre

Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza

Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

22/01/2020
Sindromul impostorului autosabotare

Sindromul impostorului sau de ce iti sabotezi reusitele

31/05/2019
Pot sa ma descuc singur, narcisism

Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

15/05/2019

Cand vorbim despre o mama avem imaginea unei femei care, in mod natural, isi iubeste copilul. Acest lucru este valabil in majoritatea situatiilor, insa e nevoie sa reflctam mai profund asupra sentimentului de iubire materna. Pediatrul si psihanalistu D.W Winnicott o descria pe mama “suficient de buna”, adica pe mama disponibila din punct de vedere afectiv pentru nevoile bebelusului ei. Aceasta mama experimenteaza momente de iubire si tandrete fata de copil, dar, in acelasi timp, ea poate simti, uneori, ura, invidie sau ostilitate fata de propriul copil. Ea accepta aceste afecte puternice fara sa le nege si le foloseste in beneficiul cresterii sale personale si a relatiei cu cel mic. Mama suficient de buna este mama care se poate simti epuizata, obosita, deprimata sau anxioasa dar care reuseste sa integreze si sa faca aceste stari digerabile din punct de vedere psihic in asa fel incat sa nu se lase coplesita de ele si sa reuseasca sa ramana, in continuare, disponibila afectiv copilului. Mama suficient de buna este mama care este iubitoare cu copilul sau, care raspunde nevoilor si dorintelor lui, dar care totodata frustreaza in beneficiul cresterii si dezvoltarii pruncului. Mama suficient de buna reuseste sa se acordeze afectiv fiintei careia i-a dat viata, accepta si recunoaste copilul real din fata ei. Desi fiecare mama isi imagineaza inca inainte de nasterea copilului cum va fi acesta si il investeste cu proiectii, fantasme si dorinte constiente si inconstiente, mama suficient de buna va reusi cu succes sa il vada pe copil o fiinta unica, separata de ea. Mama suficient de buna nu este o mama perfecta. Nici nu ar putea fi, pentru ca perfectiunea este asociata cu idealizarea mortifera si tine de acele procese psihice care lucreaza impotriva cresterii si a vietii.

Cititi si Ce este un bebelus? Un raspuns din partea psihanalizei

D.W. Winnicott exprima foarte frumos relatia complexa dintre mama si bebelusul ei folosind metafora oglinzii. El spunea ca o mama isi tine in brate bebelusul si il priveste. Bebelusul, la randul lui, o priveste pe mama sa si, in ochii ei, se vede pe el insusi. Este vorba despre ceea ce se numeste functia de oglindire a mamei, esentiala pentru constituirea Eului bebelusului. Mama reuseste sa-l oglindeasca pe copil in masura in care reuseste sa il vada pe copilul real din fata ei, o fiinta unica, mica, neajutorata si dependenta de ingrijirile ei. Daca mama insa va proiecta propriile frici si propriile asteptari asupra copilului, copilul se va uita spre mama si nu va putea sa se vada pe sine oglindit in chipul acesteia, ci va gasi proiectiile mamei sale. Prin urmare, explica Winnicott, acest copil va ramane fara o oglinda si, pentru tot restul vietii lui, va cauta in van aceasta oglinda.

Aceasta imagine dureroasa a copilului-adult care incearca sa se gaseasca pe sine, sa se simta oglindit, acceptat si iubit de un celalalt este asociata cu persoanele ale caror mame au suferit un esec in dezvoltarea capacitatii de a fi mame suficient de bune. Cu alte cuvinte, aceste mame au fost incapabile, din diverse motive, sa ii iubeasca pe copiii lor. Acest esec se datoreaza propriei istorii de viata a femeii, propriilor rani emotionale inconstiente si nevindecate si propriului gol interior pe care s-ar fi asteptat ca un copil sa il umple. Rol imposibil pentru copil de vreme ce acesta era investit ca un substitut pentru o nevoie proprie mamei.

Cititi si Despre tragedia lui “Pot sa ma descurc singur!”

Un exemplu ilustrativ este cel al unui copil al carui talent innascut este utilizat de parinte pentru propriile lui satisfactii narcisice, iar acest copil traieste confuz in legatura cu a cui viata trebuie el sa o traiasca. De pilda, copilul cu talent artistic va fi indrumat de parinte catre arta nu pentru talentul si dorinta lui de a intra in acest domeniu, ci pentru nevoile narcisice ale parintelui. Acest copil traieste pentru a implini aspiratiile si proiectiile parintelui, nu traieste pentru el insusi.

Copilul a carui mama nu a avut capacitatea de a-l iubi se simte adesea coplesit de sentimente de inadecvare, respingere, este foarte sensibil la critici si are o stima de sine care este amenintata in permanenta de autodevalorizare. Ca adult, simte adesea ca nu este suficient de bun, de frumos, de inteligent, ca nu merita aprecierea si iubirea celor din jur si traieste puternice sentimente de rusine si invidie. Fragilitatea narcisica se traduce prin nevoia de perfectionism si tendinta catre idealizare. Accepta cu dificultate sentimentele de furie si agresivitate pentru ca, inconstient, crede ca propria furie si agresivitate au fost responsabile pentru lipsa de iubire din partea mamei. Sigur ca toata aceasta descriere reprezinta modalitatile prin care persoana a reusit sa faca fata si sa supravietuiasca sentimentelor legate de deprivarea afectiva traita atat de timpuriu.

Vindecarea ranilor emotionale intr-o situatie de viata in care a lipsit dragostea materna presupune un proces dificil de elaborare, doliu, acceptare si transformare. El este posibil in cadrul continator al psihoterapiei si gratie relatiei terapeutice care face posibila vindecarea si trairea unei vieti in care suferinta psihica sa fie diminuata.

Daca doriti sa imi adresati o intrebare sau sa faceti o programare la cabinet, scrieti in formularul de mai jos:

    Tags: fragilitati narcisicenarcisism
    Alexa Bîtfoi

    Alexa Bîtfoi

    Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro

    Citeşte mai multe

    Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie
    Blog

    Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

    11/02/2020
    Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice
    Blog

    Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

    03/02/2020
    Stima de sine scazuta autocritica autorepros autodevalorizare ura de sine cauze inconstiente ura de sine psihanaliza
    Blog

    Stima de sine scazuta si cauzele inconstiente ale autocriticii

    22/01/2020
    Terapie psihanalitica psihanaliza bucuresti
    Blog

    Terapia psihanalitica: cum functioneaza si ce asteptari sa ai de la o cura psihanalitica

    08/01/2020
    Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii
    Blog

    Libertatea sexuala, iluzia care ignora esenta sexualitatii

    13/11/2019
    Partenerul care "da totul" in relatie cuplu
    Blog

    Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

    30/09/2019
    Load More
    Next Post
    Insomnia tratament psihoterapie cosmaruri

    Insomnia si cosmarurile: cand psihoterapia te ajuta sa visezi din nou

    Comments 10

    1. ElaFromTheMoon says:
      5 years ago

      Felicitari pentru articol! In sfarsit ceva documentat si la obiect!

    2. Ramona Bouland says:
      5 years ago

      Foarte interesant citatul. Totusi cum am
      Putea sa nu proiectam pe copil toate fricile noaatre
      Toate esecurile etc din moment dat
      Ce noi
      Traim
      Intr-o societate care Nu ne permite
      Sa avansam
      Emotional prea mult.
      Multumesc

    3. Alexa Bîtfoi says:
      5 years ago

      Sigur ca aspectele sociale, economice si culturale sunt importante; dar foarte important e mediul familial.

    4. Andrea F says:
      4 years ago

      Foarte inspirant, clar si lamuritor articolul. Felicitari !

    5. Alexa Bîtfoi says:
      4 years ago

      Va multumesc!

    6. Mona says:
      4 years ago

      Sunt minunate articolele. Imi puteti recomanda o bibliografie accesibila, usor de citit si mai de actualitate, cu teorii din psihoterapia psihanalitica, in genul articolelor dv.? Daca exista… 😁 ma chinui de mult sa gasesc. Multumesc

    7. Alexa Bîtfoi says:
      4 years ago

      Multumesc! Exista carti traduse despre psihanaliza si teoria psihanalitica la editurile Trei si Fundatia Generatia. Va puteti orienta cautand la aceste edituri, in functie de preocuparile dv.

    8. Raducan Irina says:
      4 years ago

      Multumesc pt acest articol si astept in continuare alte articole la fel de bine documentate si sintetizate.

    9. Ranonim says:
      3 years ago

      Dar cu tata cum e ?! Am 42 ani sunt mama de baietel dar inca sunt profund afectata de copilaria mea cu un tata ambivalent,schizofrenic ,foarte inteligent,care practic m-a invatat totul dar nu a stiut CUM sa isi manifeste afectiunea, crezand ca bataia e rupta din rai…

    10. Ramona says:
      3 years ago

      Siiiiiigur! Vin narcisistii la terapie!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Recomandate

    Psihoterapeut bun bucuresti cum sa alegi psihanaliza intuitie

    Cum să alegi un psihoterapeut bun și capcanele intuiției în găsirea terapeutului potrivit

    3 years ago
    Autosabotarea pedeapsa inconstienta vinovatie autosabotaj masochism relatii toxice

    Autosabotarea: pedeapsa autoimpusă a unei vinovății inconștiente

    3 years ago

    Citite acum

    adaptarea la gradinita refuz plans metode

    Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

    6 years ago
    O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

    O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

    4 years ago

    Cele mai populare

    Fricile copiilor in functie de varsta

    Fricile copiilor in functie de varsta

    6 years ago
    adaptarea la gradinita refuz plans metode

    Adaptarea la gradinita: dificultati si metode de acomodare

    6 years ago
    Partenerul care "da totul" in relatie cuplu

    Partenerul care “da totul” intr-o relatie da ceva ce nu a primit cand era mic

    3 years ago
    O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

    O relatie toxica e mai greu de parasit decat de trait

    4 years ago
    Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

    Relatiile de iubire si implicatiile psihopatologice ale relatiilor toxice

    5 years ago
    Psihoterapeut psihanalist

    Sunt psiholog clinician si psihoterapeut. Lucrez cu copii, adolescenti si adulti. Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Ma puteti contacta la adresa de e-mail contact@alexaplescan.ro.

    Categorii

    • Blog
    • Cuplu
    • Filme & carti
    • Parinti
    • Psihoterapie

    Sunt şi aici

    • Despre
    • Ce face un psiholog
    • Newsletter
    • Contact

    Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

    No Result
    View All Result
    • Despre mine
    • Psihoterapie psihanalitica
    • Psihoterapie copii
    • Ce face un psiholog
    • Newsletter
    • Contact

    Copyright © 2012-2022, Alexa Bîtfoi - Psihoterapeut psihanalist şi psiholog clinician.

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In
    Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.Accept Reject Read More
    Cookies Policy

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.